Wijnregio D.O. Rueda in het nieuws

16 februari 2024 D.O. Rueda
In de wijnregio D.O. Rueda vinden verschillende ontwikkelingen plaats. Onder andere het verbreken van een verkooprecord, officieel gebruik van de term likeurwijn en World Verdejo Day.

De Spaanse wijnregio D.O. Rueda, bekend om wijnen van de Verdejo-druif, brak afgelopen jaar het eigen verkooprecord met een verkoopgroei van 5,4 procent ten opzichte van 2022. Nederland was, met een import van ruim 5,5 miljoen flessen, in 2023 de grootste exportmarkt voor wijnen uit Rueda.

Likeurwijn

Daarnaast heeft de Europese Unie een uitspraak gedaan over de term ‘likeurwijn’: D.O. Rueda mag deze term gebruiken voor haar Dorado-wijnen, een term die tot nu toe traditioneel gebruikt werd voor Andalusische wijnen. Naast Rueda mogen nu ook Condado de Huelva, Jerez-Xérès-Sherry, Lebrija, Málaga, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda en Montilla-Moriles de term ‘likeurwijn’ gebruiken.

D.O. Rueda ziet de uitspraak als een erkenning van de kwaliteit van de Dorado-wijnen, herkenbaar aan het goudgele Rueda-etiket op de fles. Dorado-wijnen worden gemaakt van Palomino Fino- en Verdejo-druiven, met een oxidatieve rijping van minstens twee jaar op vat.

World Verdejo Day

Iedere tweede vrijdag van juni vindt de World Verdejo Day plaats. Dan viert de wijnregio met fans over de hele wereld het karakter van de Verdejo. Dit jaar valt die dag op 14 juni. 

Bron: D.O. Rueda

Altijd op de hoogte blijven?