Kirsten Abels vierde genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2023

2 september 2023 Redactie BeverageNL MissPublicity

Kirsten Abels, directeur BruisendWijnHuis Domein Holset, is de vierde genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar. Dat maakte de organisatie op 23 augustus bekend tijdens een culinaire proeverij bij Brasserie Woodz. Tijdens deze bijeenkomst stonden de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Nederburg van hoofdsponsor Walraven Sax centraal.

Organisatie Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet met deze verkiezing ieder jaar wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. Alle genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury, die bestaat uit ex-winnaressen en experts uit de wijnbranche, maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De winnares wordt op 18 september bekendgemaakt tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy.

Vierde nominatie

Volgens de jury is Kirsten Abels sinds haar eerste glas wijn een echte wijnliefhebber. De wijnwereld greep haar direct en haar kennis van en liefde voor wijn bleef groeien. “Kirsten heeft echt hart voor wijn, al van jongs af aan. Ze draagt haar kennis zowel aan bedrijven als consumenten over. Zij is een goede kandidate voor de titel, met een sterke visie, enorme veelzijdigheid en duidelijke focus op onder andere duurzaamheid. Een veelzijdige vrouw met veel impact op de Nederlandse markt. Een intelligente doorzetter. De grande dame van de Nederlandse bubbels.”

Kirsten Abels

Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen. Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is.

Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied. Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Onder haar leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn, in 2023 komt de eerste op de markt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk.

“In 2020 kwam voor mijn gevoel alles waar ik voor heb geleerd en gewerkt samen”, zegt Kirsten. “Ik kreeg de functie van directeur bij het mooie wijndomein Holset. Alles wat ik in de loop der jaren geleerd heb, komt daar samen. Of ik nu door de wijngaard loop om de kwaliteit van onze druiven te checken, in de wijnmakerij de smaak van onze wijnen proef of gasten op ons domein rondleid, ik geniet van elk facet. In deze functie leid ik het bedrijf en heb ik de zeggenschap over de dagelijkse gang van zaken. We verbouwen hier druiven waarvan we bijzondere mousserende wijn maken volgens de traditionele methode en werken verder aan de uitbouw van het domein en inspireren jonge mensen om bij ons het vak te leren. Dat doen we zo veel mogelijk biologisch en in de wijnmakerij werken wij zo puur mogelijk. Zodat toekomstige generaties straks kunnen genieten van een (h)eerlijk glas bubbels uit Holset..”

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2023 bestaat uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 18 september 2023. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Over Walraven Sax

Walraven Sax is de hoofdsponser van deze verkiezing. Het bedrijf startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Zij distribueren bekende merken als Frescobaldi, Familia Torres, Louis Roederer, AIX Rosé, Luigi Bosca, Baron Philippe de Rothschild, Joseph Drouhin, Marqués de Riscal, Gallo Family Vineyards en Amarula. Elke nominatieronde wordt gekoppeld aan een wijnmerk. Walraven Sax is sinds 2022 hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar.

Altijd op de hoogte blijven?