Hinke de Jong eerste genomineerde voor Wijnvrouw van het Jaar 2024

11 januari 2024 Redactie BeverageNL MissPublicity
Tijdens de Horecava vond de aftrap van de zesde editie van de Wijnvrouw van het Jaar-verkiezing plaats. De vakjury maakte op 10 januari de eerste kanshebber voor deze titel bekend: Hinke de Jong van Brouzje en Champagne Travel.

“De jury vindt Hinke een waardige kandidate vanwege haar jarenlange inzet voor het product Champagne”, staat er in het juryrapport. “Zij is een inspirerende vrouw met kennis die haar liefde voor champagne altijd goed weet over te brengen.  Ook door middel van de sommelierreizen naar de Champagne die zij organiseert brengt zij haar vakmanschap over aan de vaak jongere generatie sommeliers”

Carrière Hinke de Jong

Hinke de Jong heeft een grote passie voor champagne. Haar liefde voor de drank en streek ontstond tijdens haar eerste bezoek aan de regio in 2007. In de jaren die volgden, deed ze veel kennis op, begon proeverijen te organiseren en reisde regelmatig af naar die magische streek in Frankrijk. Naast haar baan in de zakelijke dienstverlening, richtte ze in 2011 Brouzje op en begon met het importeren van bijzondere en kwalitatief hoogwaardige champagne, die ze zelf selecteerde. De naam van het bedrijf heeft een link met haar Friese roots: het is afgeleid van het woord brûzje, dat bruisend, levendig en energiek betekent. Dat past perfect bij zowel de drank als Hinke zelf.

Ze bouwde al snel een goede naam op en startte met het leveren van champagne aan gerenommeerde restaurants. Diverse bijzondere opdrachten kwamen op haar pad. In 2016 werd ze uitgeroepen tot Champagne Ambassadeur van Nederland, wat haar bekendheid een enorme boost gaf. Inmiddels levert ze hoogwaardige champagne aan restaurants van Groningen tot Maastricht. Tussen het importeren door, begon ze reizen aan te bieden naar de Champagne regio. Voor haar klanten van over de hele wereld stelt ze reizen op maat samen met haar bedrijf Champagne Travel.

Wijnvrouw van het Jaar

Stichting Wijnvrouw van het Jaar zet in 2024 voor de zesde keer wijnvrouwen uit Nederland in de schijnwerpers. “Alle genomineerde kandidaten zetten zich op opvallende wijze in voor de wijnwereld. Volgens de jury maken de genomineerden voor deze titel de Nederlandse wijnwereld een stukje mooier. Deze hardwerkende vrouwen zijn bovendien een voorbeeld voor andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. De overige titelkandidaten worden de komende maanden bekendgemaakt.”

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2023), Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy op maandag 23 september 2024. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek online meestemmen.

Wijnvrouw van het jaar is een initiatief van Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity). Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Inmiddels zijn er verschillende sponsoren betrokken bij de Award waaronder Walraven Sax, Gastvrij Rotterdam, Royal Leerdam en Bru tafelwater.

Altijd op de hoogte blijven?