Gaat Nederland een wijnland worden?

26 oktober 2023 Redactie BeverageNL Pixabay

Het komt regelmatig voorbij in de media. Nederlandse wijnboeren profiteren van de warme zomers en de wijnen uit ons land worden steeds beter. Gaat Nederland een wijnland worden? De cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) laten in elk geval groei zien. Het aantal wijnproducenten nam toe met 43 procent.

In 2018 stonden er 136 wijnproducenten ingeschreven bij de KVK. Nu, in het derde kwartaal van 2023, zijn dit er 194. Henk Marmelstein, wijnbouwer op de Reeborghesch in Winterswijk, vertelt dat het lange tijd onmogelijk was om goede wijn te maken in Nederland. “Te weinig zon, teveel vocht. Dat geeft schimmelziekten vrij spel. Met nieuwe druivensoorten en nieuwe manieren van aanleg en onderhoud lukt het nu wel.” Hij ziet steeds meer mensen Nederlandse wijn ontdekken.

Meer kennis

Ook de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP)ziet dat wijnboeren al langer bezig zijn met het verbeteren van hun kennis.  “Dat betekent een betere kwaliteit én de mogelijkheid om te investeren”, vertelt woordvoerder Manon de Boer. “Onder meer in de aanschaf van machines en uitbreiding van het aantal hectaren.” Ook ziet ze de naamsbekendheid toenemen. “Dit is te danken aan de groeiende kwaliteit, maar de pandemie heeft hier ook zeker haar steentje aan bijgedragen.”

Meeste wijn in Gelderland en Limburg

Uit de cijfers van KVK blijkt dat de meeste wijnproducenten (bijna 46 procent) in Gelderland en Limburg. De Boer geeft daar meerdere redenen voor. Allereerst de grondsoort. “West- en Noord-Nederland bestaat namelijk grotendeels uit laagveen. Dit bodemtype is minder geschikt voor wijnbouw dan bijvoorbeeld kalk of zand’, zegt De Boer. Ook het landschap speelt een rol. “Limburg is traditioneel een geschikte wijnregio dankzij de zuidelijke ligging en hellingen. Ook de Achterhoek is licht glooiend wat weer voordelig is, gecombineerd met zandgronden.”

De hoeveelheid wijnproducenten in Gelderland (24 procent) volgens De Boer ook deels vanuit het verleden te verklaren. “Een deel van de varkenshouders daar, is rond 2003 dankzij subsidies voor plattelandsvernieuwing een wijngaard gestart.” En tot slot: “Als er in een bepaalde regio meerdere wijnboeren zitten, dit aanstekelijk werkt voor starters in die regio’s.”

Bron: KVK

Altijd op de hoogte blijven?