Welsh whisky krijgt beschermde status

1 augustus 2023 Redactie BeverageNL Alan Hughes via Wikimedia

Welsh whisky heeft de beschermde geografische aanduiding UK GI gekregen. Hiermee kan de whisky evenals zijn Schotse en Ierse tegenhangers alleen geproduceerd worden in bepaalde regio’s en volgens traditionele methodes en specifieke ingrediënten.

Vier distilleerderijen in het zuiden en westen van Wales – Coles, Da Mhile, In the Welsh Wind en Penderyn – hebben deze beschermde geografische aanduiding UK GI gekregen. Zij streefden al langere tijd naar deze erkenning en zijn blij dat dit nu gelukt is. “Onze biologische Single Malt Welsh Whiskey heeft nu de prestigieuze UK GI-status gekregen, evenals Coles Distillery, Penderyn Distillery en In the Welsh Wind”, staat er te lezen op de Facebookpagina van Da Mhile. “We zijn er trots op deel uit te maken van deze rijke Welshe traditie en deze met jullie te delen!”

Beschermde geografische aanduiding UK GI 

De beschermde geografische aanduiding UK GI is de Britse tegenhanger van de Europese Beschermde oorsprongsbenaming die is toegekend aan producten als Champagne, Parmaham en Rivierenland wijnen. Na de Brexit kwamen Britse regering met een eigen variant om producten als Cornish pasties te beschermen tegen namaak.

De UK GI bescherming geldt alleen voor de verkoop van producten binnen het Verenigd Koninkrijk en niet in de EU en Noord Ierland. Een vertegenwoordiger van de Welshe overheidsinstantie Business Wales heeft The Guardian laten weten te hopen dat de Britse regeling dient als springplank om Europese bescherming te krijgen.

Altijd op de hoogte blijven?