Nieuwe Bus Whisky met Bus Tartan

27 maart 2024 Bus Whisky
Bus Whisky introduceert een nieuwe whisky: een vijf jaar oude single cask whisky, gelagerd op tawny port vaten. Elke nieuwe whisky van de Brabantse whiskystokerij krijgt een eigen etiket, dit keer is deze gebaseerd op de oudste jurk van Nederland die in het buurtschap Bus in Noord-Brabant is gevonden bij een archeologische opgraving. 

De nieuwe editie van Bus Whisky is geïnspireerd op de geschiedenis van Bus. In 2010 werd bij het buurtschap Bus in Nistelrode in een graf een felrode en blauw geruit wollen jurk ontdekt. Volgens Bus Whisky deed de jurk de traditionele opvattingen over kleding in de prehistorie veranderen en werpt het kledingstuk nieuw licht op de geschiedenis van het buurtschap Bus, waar de bewoners 2.800 jaar geleden al een eigen ruit hadden. 

In Schotland heet zo’n ruit een tartan, die worden gebruikt om onderscheid te maken tussen clans. Bus Whisky heeft deze ‘Bus Tartan’ officieel geregistreerd bij The Scottish Register of Tartans in Edinburgh en heeft de stof laten weven bij LochCarron, de oudste tartanweverij in de Schotse Highlands. Deze eigen ruit, de ‘clancolour van Bus’, vormt het etiket van de nieuwste Bus Whisky editie.

Duurzaamheid

"De Brabantse whiskystokerij is van korrel tot borrel Nederlands en is één van de duurzaamste whiskystokerijen ter wereld", aldus Bus Whisky. De Brabanders verbouwen hun eigen brouwgerst zonder kunstmest en pesticiden. Daarnaast geeft Bus Whisky aan dat elke fles ‘sealed bij nature’ is met een zegel van bijenwas afkomstig van de eigen imkerij op de whiskystokerij. 

"We zijn enorm trots om onze nieuwste whisky te presenteren, die diep geworteld is in de geschiedenis van het buurtschap en onze toewijding aan erfgoed en duurzaamheid weerspiegelt," aldus Martijn Keesmaat, commercieel directeur van Bus Whisky. "Met elke slok van Bus Whisky kunnen liefhebbers genieten van een product dat respectvol is voor ons erfgoed en de natuur. Maar nog belangrijker: hij smaakt echt geweldig! Dit is een van de mooiste Bus releases tot nu toe."

Volgens Bus Whisky heeft de nieuwste port lagering “een neus van gedroogd fruit, walnoot, eikenhout en chocola met op de achtergrond een hint van kaneel en peper. Smaken van rood fruit, pure chocolade gepaard met walnoot en rozijnen met in de achtergrond een klein stukje vanille. Een kruidige en fruitig afdronk met eikenhout, chocola en daarachter een hint van kersen.”

Altijd op de hoogte blijven?