Stakingen bij Douwe Egberts leveren nieuw eindbod op

23 februari 2023 Redactie BeverageNL
Foto: JDE Peets

Onenigheid bij Jacobs Douwe Egberts (JDE) over de nieuwe cao leidden afgelopen week tot stakingen. Ook voor deze week stonden acties gepland, maar de vakbonden bliezen deze op het laatste moment af vanwege het nieuw eindbod van JDE.

Het loon bleek het grote struikelblok in de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De vakbonden wilden koopkrachtbehoud en eisten dat de lonen meestegen met de supermarktprijzen. Het eindbod van JDE van 6 procent was te laag, aldus de vakbonden.

Stakingen

Het gevolg was dat zowel de werknemers in Utrecht als Joure afgelopen week vier dagen staakten, op elke locatie twee dagen. Nieuwe acties, in de vorm van een 72-uursstaking, stonden gepland voor 22 februari. De vakbonden bliezen deze op het laatste moment af omdat JDE met een nieuw eindbod kwam. “We hebben besloten op basis daarvan toch weer met elkaar om tafel te gaan”, zegt Jikkie Aalberts, bestuurder bij CNV Vakmensen

EIndbod

In het nieuwe eindbod krijgen de medewerkers er 4,5 procent plus 115 euro bij. Volgens CNV Vakmensen betekent dit dat iedereen tot en met schaal 7 er minimaal 8 procent bij krijgt. Ook is er een verbeterde reiskostenvergoeding en worden de regels over vervroegd uittreden versoepeld. “Dit eindbod vinden we goed genoeg om voor te leggen aan onze leden”, zegt Aalberts. Ook FNV legt het nieuwe eindbod voor aan de leden. Adem Akdenis van FNV laat weten dat zij na een informeel overleg met JDE voldoende aanknopingspunten zien om tot een goede cao te komen.

Jacobs Douwe Egberts (JDE)

Jacobs Douwe Egberts is een Nederlands bedrijf in koffie en thee en verkoopt bekende merken als Douwe Egberts, L'Or, Senseo en Pickwick. Sinds 2019 ging het bedrijf samen met Peet's Coffee en is de officiële naam JDE Peets. In Nederland heeft het bedrijf locaties in Joure en Utrecht. Hier werken zo’n 1.800 mensen, die onder de cao’s Coffee & Tea en Diensten vallen.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?