Herbruikbare koffieverpakking voor de zakelijke markt

20 maart 2024 Pim Geerts
Koffiebranderij Peeze introduceert Geen Verpakking, een herbruikbare koffieverpakking voor de zakelijke markt. Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. 

Peeze is een Arnhemse Koffiebranderij die koffie levert aan consumenten, horeca en bedrijven. De koffiebranderij introduceert nu Geen Verpakking, een herbruikbare koffieverpakking voor de zakelijke markt. De verpakking bestaat uit een emmer die na gebruik retour gaat, wordt gereinigd en vervolgens opnieuw ingezet. De eerste herbruikbare verpakking werd door burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch overhandigd aan Alex van Hooff, directeur van Burgers’ Zoo.

Duurzaamheid

Door het hergebruik is Geen Verpakking een stuk duurzamer dan eenmalige folieverpakkingen, aldus Peeze. De Arnhemse koffiebranderij heeft de potentie van de herbruikbare koffieverpakkingen laten onderzoeken. Volgens het bedrijf lieten resultaten zien dat de verpakkingsvorm na circa 10 keer gebruik, inclusief het retourtransport en wasproces, duurzamer is dan traditionele verpakkingen. Zo mogen foliezakken in veel gevallen bij het plastic afval en lijken deze daardoor goed recyclebaar, maar in praktijk blijkt dit niet het geval. De eigenschappen van de folie maken recycling complex en niet rendabel. In de meeste gevallen eindigen deze traditionele verpakkingen in de vuilverbranding. Alleen in Nederland zorgt dit voor de vernietiging van tientallen miljoenen vierkante meter aan plastic folie op jaarbasis, aldus Peeze.

Algemeen directeur van Peeze, Myriam Lufting, over de herbruikbare koffieverpakking: “De geselecteerde emmer is heel bewust gekozen, op basis van onder andere milieu-footprint, wasbaarheid, luchtdichtheid en levensduur. Maar ook het hele proces eromheen moet kloppen; van productie, distributie en retourproces tot de reiniging en borging. We zijn er trots op dat we na een lange periode van onderzoek en praktijktesten nu daadwerkelijk kunnen opschalen.” 

Altijd op de hoogte blijven?