Nederlander wil duurzame koffie

27 november 2023 Redactie BeverageNL Redactie Food
55 procent van de Nederlanders wil meer transparantie in de complete koffieketen. Dat blijkt uit een onderzoek van FarmersDirect Coffee.

Het onderzoek is een aanvulling op de tweejaarlijkse Coffee Barometer van Ethos Agriculture en is onder 1.000 Nederlanders door Multiscope uitgevoerd.


Uit het onderzoek blijkt dat 83 procent het belangrijk vindt dat er geïnvesteerd wordt in regeneratieve landbouw. Ook willen de deelnemers van het onderzoek dat 45 procent van de prijs naar de boer gaat terwijl dit momenteel vaak minder dan 8 procent is. 67 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij liever investeren in een duurzamer doel, zelfs als dat minder winst oplevert. Toch geeft 62 procent aan geen interesse te hebben om te investeren in een duurzame en eerlijke koffie-industrie, aldus FarmersDirect Coffee.


“De huidige koffiemarkt is niet transparant”, zegt Ethos Agriculture, “waardoor de grote uitdagingen – onderbetaalde boeren, niet-duurzame landbouw, niet-controleerbare herkomst bonen, klimaatverandering, ontbossing – onzichtbaar blijven. De koffie-industrie, tot nu toe een ‘black box’, ligt dus niet zonder reden onder een confronterend vergrootglas op dit moment.”


Volgens FarmersDirect zijn de effecten van koffieteelt op de planeet goed zichtbaar. De koffieteelt moet veranderen anders is de beschikbare landbouwgrond voor koffieteelt in 2025 gehalveerd. Een alternatief is regeneratieve landbouw. Dit is een van de meest duurzame manieren om koffie te telen. “Het is een productiemethode die natuurlijke hulpbronnen, zoals vruchtbare grond, planten en waterbronnen centraal zet. Dat is beter voor mens, dier en planeet. Deze vorm van koffie telen richt zich vooral op verbetering van de bodemkwaliteit en biodiversiteit.”


“De problematiek is groot. Gelukkig zien we een duidelijke interesse in en behoefte aan een duurzame, transparante koffieketen, en investeren in algemene zin. Die twee gaan hand in hand-,”, aldus Ward de Groote, mede-oprichter van FarmersDirect Coffee en oprichter van keurmerk UTZ Certified. Bij FarmersDirect Coffee staat de boer centraal en delen zij mede in de winst. Daarnaast is alle tussenhandel uit het proces weggehaald zodat de boeren echt krijgen waar zij recht op hebben.

Altijd op de hoogte blijven?