Kombucha: ‘immortal health elixir’
Kombucha
Je hebt het misschien al voorbij zien komen: Kombucha, een nieuwe, hippe frisdrank die erg populair is. Maar wat is Kombucha nou precies, hoe maak je het en is dit ook daadwerkelijk een gezond alternatief voor frisdrank?
Kombucha is een traditioneel Chinees drankje dat helende krachten zou hebben. Het drankje kwam in de jaren zestig langzamerhand naar het Westen overwaaien. Kombucha is gemaakt van gefermenteerde zoete groene of zwarte thee, waar suiker en/of vruchtensap aan is toegevoegd.
Bij fermenteren worden moleculen afgebroken door micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten, waardoor er allerlei nieuwe stoffen en smaken ontstaan. Dit proces van fermentatie vindt meestal plaats bij een temperatuur tussen de 18-22 graden Celsius. Fermentatie wordt dus niet alleen gebruikt om producten langer houdbaar te maken, maar ook om smaken te veranderen.
Hoe maak je Kombucha?
De zoete groene of zwarte thee wordt ongeveer twee weken gefermenteerd door aan de Kombucha een zogeheten Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, SCOBY) toe te voegen. Deze ‘SCOBY’ bestaat uit verschillende bacteriën en gisten die samen een soort levende zwam vormen. Door deze zwam te voeden met suikers ontstaan er nieuwe stoffen zoals koolzuur en alcohol. Aan het eind van het proces is er van de suikers in het drankje weinig over. Hoewel er in sommige Kombucha dus ook alcohol zit, is dat meestal niet meer dan een half procent en mag het wettelijk gezien alcoholvrij genoemd worden.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha?
Of Kombucha nou daadwerkelijk gezondheidsvoordelen oplevert, is nog maar de vraag. Er lopen momenteel meerdere onderzoeken die aan moeten tonen of met name de bacteriën in de Kombucha gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Hoewel er net als andere gefermenteerde producten probiotica in zit, is er nog geen voldoende bewijs om Kombucha te voorzien van gezondheidsclaims.
Helaas is het merendeel van de in de supermarkt te verkrijgen Kombucha gepasteuriseerd, om het langer houdbaar te maken. Maar het pasteuriseren van de Kombucha heeft gevolgen voor de bacteriën in het drankje, want dit proces doodt de bacteriën. Daardoor blijft het product langer houdbaar en kan het buiten de koeling bewaard worden, maar de bacteriën die de mogelijk gezondheidsvoordelen opleveren, zitten dan niet meer levend in het product. Wil je een Kombucha mét die bacteriën, dan moet je op zoek naar een ongepasteuriseerde of rauwe variant, die in de koeling staat.