De producent van onder andere Coca-Cola, Sprite, Fanta en Fuze Tea is inmiddels 66 jaar gevestigd in het Brabantse Dongen en startte ruim drie jaar geleden met de voorbereidingen voor het elektrificeren van de fabriek. Terwijl de productie dagelijks doorliep vond in de tussentijd de elektrificatie en daaraan gekoppelde uitstoot-reductie plaats.
Stapsgewijze elektrificatie
Als eerste heeft Coca-Cola geïnvesteerd in elektrische voertuigen als heftrucks en veegwagens op het terrein. Dit jaar zijn de gasboilers ingewisseld voor twee e-boilers in combinatie met twee industriële elektrische warmtepompen en twee 20 meter hoge buffer-tanks. De nieuwe elektrische warmtepompen en vier kilometer aan leidingen zorgen voor een intern warmwater-netwerk. Dat draait continu en daar is de warmtevraag en -aanbod in de fabriek op aangesloten. Dankzij energieterugwinning, kan restwarmte van fabrieksprocessen nu worden ingezet voor gebouwverwarming en reinigingsprocessen. De fabriek stapt grotendeels over van stoom naar warm water. Voor processen met stoom gebruikt Coca-Cola de e-boilers. In 2024 gaat de frisdrankproducent de gasgestookte krimpoven vervangen door een elektrische oven. De totale elektrificatie zorgt voor een reductie van zo’n 4.000 ton CO₂-uitstoot per jaar.
Lokale energie
Ook de samenwerking met Eneco voor lokale en duurzame elektriciteit is een belangrijk onderdeel in de totale transitie. Sinds 2022 maakt de fabriek in Dongen gebruik van elektriciteit afkomstig van zonnepark ‘de Wildert’, dat op circa 300 meter afstand van de fabriek ligt en windpark ‘de Spinder’, dat zich binnen 3,5 kilometer van de productielocatie bevindt.
Klimaatneutraal 2040
“Het is onze verantwoordelijkheid om de impact van onze activiteiten op het milieu terug te dringen”, zegt Jeroen van Vliet, VP & Country Director bij Coca-Cola Europacific Partners Nederland. “We ondernemen actie op de gebieden waarvan we weten dat ze onze CO₂-uitstoot aanpakken. Sinds het delen van onze net zero-ambitie in 2019 is de CO₂-uitstoot door de hele keten van onze operatie in Nederland met 19 procent gereduceerd. Met de Co₂-neutraal certificering van onze Nederlandse fabriek zijn we één van de eerste levensmiddelenproducenten in Nederland die deze stap zetten. We zien het als een belangrijke mijlpaal op weg naar onze verdere ambities. Natuurlijk proosten we op dit moment, maar onze pijlen blijven tegelijkertijd gericht op 2040. Dat is het moment waarop we met de hele keten klimaatneutraal willen opereren.”