Eerste Kamer: Geen heffing op suikervrije dranken

9 november 2023 Leon Seibert via Unsplash
Vanaf januari 2024 gaat de belasting op alcoholvrije dranken omhoog. Ook suikervrije dranken, zoals havermelk en vruchtensappen gaan daaronder vallen. Maar als het aan de Eerste Kamer ligt gebeurt dat niet. Een meerderheid nam hierover een motie aan van PvdD-Senator Niko Koffeman.

Door de belasting op alcoholvrije dranken als frisdrank en alcoholvrij bier te verhogen wil het kabinet mensen stimuleren om voor gezondere alternatieven te kiezen. Voor verschillende suikervrije dranken, zoals havermelk en vruchtensappen zonder toegevoegde suikers, zou deze verhoging ook gaan gelden. Tot ongenoegen van de sector die verschillende petities startten.

De motie

Die hebben gehoor gevonden bij de politiek. PvdD-Senator Niko Koffeman diende dinsdag 9 november een motie in bij de Eerste Kamer, waarin hij het kabinet verzoekt om dranken zonder toegevoegde suikers niet onder de verhoogde heffing te laten vallen en geeft hen drie maanden de tijd om hier op te reageren. Een meerderheid van de Eerste kamer, met onder meer VVD, BBB en GroenLinks-PvdA, steunde deze motie. Eerder probeerden PvdD-ers Lammert van Raan en Eva van Esch al plantaardige alternatieven voor melk uit te zonderen van de belastingregel, maar dat voorstel haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Bron: Eerste Kamer

Altijd op de hoogte blijven?