Dranken in de media | Week 12-2023

24 maart 2023 Anton Marchena Pixabay

Statiegeld op blikjes komt eraan, interview met Sommelier van het jaar, bieroorlog in Afrika en koffie-expert Joost Leopold over leopolderen. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Wijn

Het Parool sprak onlangs met Margot Los, wijnkenner en eigenaar van Café Parlotte in de Westerstraat, die vorige maand werd uitgeroepen tot Sommelier van het jaar.  “Iemand van Gault & Millau kwam bij ons te eten. Hij zei: Parlotte wordt echt verwacht. Dus ik wist wel dat er iets aan de hand was, maar de titel was te groot om rekening mee te houden.”, aldus Los. 

Het rosélabel Chou Chou gaat een samenwerking aan met distributeur Delta Wines, zo meldt Foodclicks. De eigenaren van het label Bas Smit en Nicolette van Dam, willen met deze grote professionele partner verder doorgroeien zowel binnen- als buiten Nederland.

Dordrecht was ooit de belangrijkste stad voor wijnhandel, meldt het AD. Dit kwam doordat de graaf van Holland in de Wijnstraat een residentie had. De wijnhandel groeide nog verder door toen Dordrecht in 1299 het stapelrecht kreeg,  waardoor alle wijn uit Duitslandam moest worden uitgeladen in Dordrecht en hier acht dagen in de verkoop liggen. 

Bier 

Nergens ter wereld groeit de biermarkt zo snel als in Afrika, meldt MSN. Bier wordt hier steeds populairder, waardoor er nu een bieroorlog aan de gang is. De Nederlandse producent Heineken en de Britse organisatie Diageo hebben sinds kort te maken met een nieuwe concurrent op de markt, namelijk de Belgische biergigant AB Inbev. 

Vanaf 1 april 2023 zit er statiegeld op blikjes, zo meldt Metronieuws.  Het kabinet hoopt hiermee het aandeel van blik in zwerfvuil drastisch te verminderen. Eigenlijk moest statiegeld op blikjes al 1 januari worden ingevoerd, maar omdat er onvoldoende machines waren besloot de Raad van State deze uit te stellen tot 1 april. 

Alcohol

Uit onderzoek blijkt dat het hormoon FGF21 de effecten van alcohol kan verminderen. De Limburger meldt dat muizen die geen FGF21 konden aanmaken, twee keer langer dronken bleven dan muizen die dit wel konden. Ook werden muizen die een extra dosis FGF21 kregen veel sneller weer nuchter. 

“Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers overweegt de herinvoering van het beruchte alcoholslot”, kopt BNR. Martin Damen, voorzitter van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), is een voorstander hiervan omdat het aantal mensen dat onder invloed rijdt blijft toenemen. 

Zuivel

De zuivelindustrie heeft de laatste zes maanden spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt, zegt Cor Pierik, hoofd landbouw van het CBS op FoodBusiness. Uit de laatste conjunctuurenquête blijkt dat ondernemers de laatste zes kwartalen een stijging in de omzet verwachtten vanwege de toename in de vraag naar zuivel op internationaal niveau. 

Koffie

Tijdens het NPO-radio programma “De Nacht Van” legt Joost Leopold, koffie-expert, uit hoe je een betere smaak aan je koffie kan geven. “Het onderste deel van een kop koffie is het sterkste en het tweede deel is juist zoet. De bovenste laag van de koffie is het slapste. Daarom moet je dit goed vermengen met elkaar voor de aller beste koffie”, zegt hij. Als hij koffie drinkt, schenkt hij deze drie keer over met twee kannen. Deze techniek heeft hij Leopolderen genoemd. 

Altijd op de hoogte blijven?