St. Patrick’s Day in Nederland

7 maart 2024 Guinness
St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van Ierland, vindt plaats op 17 maart 2024. Ook Nederlanders kleden zich steeds vaker in het groen om St. Patrick’s Day te vieren.

Op de nationale Ierse feestdag herdenken wereldwijd zo’n 75 miljoen mensen het leven van St. Patricius, de beschermheilige van Ierland, meldt Guinness. Volgens de bierbrouwerij komen bij de feestdag onder andere Ierse folkmuziek, de traditionele céilí dance en Ierse delicatessen, zoals lamsstoof met daarnaast een pint Guinness kijken. Feestvierders kleden zich in het groen om te laten zien dat ze trots zijn op de Ierse cultuur en tradities. Ook in Nederland worden op steeds meer plekken activiteiten georganiseerd voor St. Patrick’s Day.

Activiteiten in Nederland

Door heel Nederland zijn er ruim 110 Ierse pubs waar men zich kan laten onderdompelen in de Ierse feestvreugde op 17  maart. In Den Haag wordt voor de twaalfde keer het grootste St. Patrick’s Day festival van Nederland georganiseerd. Van de namiddag tot net voor middernacht wordt de Ierse cultuur gevierd op de Grote Markt. Op zaterdag 16 en zondag 17 maart vindt ook de eerste editie van het Ierland Filmfestival plaats in Pathé Buitenhof in Den Haag. Verspreid over twee dagen worden er negen films getoond die in Ierland zijn gefilmd of waarin het Ierse landschap een prominente rol speelt. 

Guinness

Guinness noemt het drinken van een pint Guinness op St. Patrick’s Day bijna net zo essentieel als het dragen van groen. Volgens het bedrijf worden er elk jaar op St. Patrick’s Day zo’n 13 miljoen pints Guinness gedronken wat bijna een verdubbeling is van het aantal pints Guinness dat op een willekeurige dag gedronken wordt. Guinness stelt dat het donkere bier wordt beschouwd als de belichaming van de feestdag. Het tappen van Guinness duurt 119,5 seconden omdat het bier op driekwart van het tapproces moet stabiliseren voordat het laatste deel getapt kan worden.  

Altijd op de hoogte blijven?