Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.
Bij drinkwater mogen mensen volgens het RIVM niet meer PFAS binnenkrijgen dan 20 procent van de gezondheidskundige grenswaarde, aangezien ze de rest via andere bronnen binnen kunnen krijgen. Bij ruim de helft van de metingen die het RIVM verrichtte bij drinkwater uit rivierwater lag dit percentage boven de 20 procent. Bij drinkwater gemaakt uit grondwater was dit bij 1 op de 10 metingen het geval. Dit gold vooral voor West-Nederland, waar drinkwater vooral uit rivierwater gehaald wordt.
Drinkwater veilig
Kraanwater kan volgens het RIVM verantwoord gedronken worden, aangezien de hoeveel die mensen hiermee binnenkrijgen onder de gezondheidskundige grenswaarde ligt. Maar in combinatie met de PFAS in voeding krijgen mensen te veel binnen. Ook kan er PFAS in de lucht zitten. Daarom moeten volgens RIVM mensen in totaal minder PFAS binnenkrijgen. RIVM gaat onderzoeken wat “de meest effectieve maatregelen zijn om de blootstellingen aan PFAS in Nederland te verlagen.”
Bron: RIVM
Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.
|