Nederlanders krijgen te veel PFAS binnen

10 juli 2023 Redactie Food Unspalsh

Nederlanders krijgen te veel van de schadelijke stof PFAS binnen via het voedsel en drinkwater. Dat maakt het RIVM bekend na nieuw onderzoek. Het RIVM adviseert consumenten om gevarieerd te eten om te voorkomen dat ze teveel PFAS binnenkrijgen.

“De hoeveelheid PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) die mensen in Nederland via voedsel en drinkwater binnen kunnen krijgen is hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde”, meldt het RIVM. “Onder deze grens zijn er geen schadelijke effecten op de gezondheid te verwachten. Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze waarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor infecties. Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.”

PFAS
Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) komen niet van nature in het milieu voor. Deze stoffen zitten in verschillende producten. Denk aan anti-aanbaklagen en verpakkingsmaterialen voor voedsel. Bij de productie en het gebruik kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terecht komen en vandaaruit ook voedsel en drinkwater bereiken. De meeste PFAS breken niet af en blijven daardoor lang in het milieu.

Veel PFAS in voeding

Er zit vooral veel PFAS in het voedsel. Volgens het RIVM-onderzoek krijgen Nederlanders via voedsel meer dan drie keer zoveel PFAS binnenkrijgen als via drinkwater. Met name in vis kunnen grote hoeveelheden PFAS zitten. Andere producten met PFAS zijn koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten. De hoeveelheid PFAS in drinkwater is afhankelijk van het type water. “Via drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, krijgen we meer PFAS binnen dan via drinkwater uit grondwater”, aldus het RIVM.

Om te voorkomen dat Nederlanders te veel PFAS binnen krijgen adviseert het RIVM om gevarieerd te eten. “Op die manier eet je niet te vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS.”

Onderzoeksprogramma PFAS

Het onderzoek van het RIVM is onderdeel van een meerjarig PFAS-onderzoeksprogramma in opdracht van de ministeries van I&W, VWS en LNV om inzicht te krijgen in de blootstelling aan en bronnen van PFAS.

Altijd op de hoogte blijven?