Nederlandse ElkeMelk twee keer in de prijzen tijdens The World Dairy Innovation Awards

22 juni 2023 Redactie Food ElkeMelk

ElkeMelk, een innovatief zuivelbedrijf opgericht door melkveehouder Matthijs Baan, heeft woensdagavond twee awards in de wacht gesleept tijdens The World Dairy Innovation Awards. Het bedrijf won in de categorieën best artisan dairy en best new/start-up business. 

De melk van ElkeMelk wordt binnen 10 minuten na het melken per koe verpakt en is direct klaar voor consumptie. Dankzij de QR-code op het etiket is te zien van welke koe de melk afkomstig is. ElkeMelk was het enige Nederlandse bedrijf dat voor The World Dairy Innovation Awards werd genomineerd.

ElkeMelk

Matthijs Baan ontwierp samen met TOP bv uit Wageningen een nieuw systeem dat de volledige verwerking van melk, van uier tot fles, in minder dan tien minuten mogelijk maakt. Op het etiket staat de naam van de koe en welke smaak de melk heeft. Iedere fles heeft een te scannen QR-code waarmee je ontdekt van welke koe de melk komt. Deze koeien kun je ‘sparen’ in de speciaal ontwikkelde app voor de smartphone. “Het concept ElkeMelk is op alle vlakken goed bedacht en uitgewerkt. Het complete plaatje klopt. En dat heeft Matthijs weten te bereiken met beperkte middelen, vooral t.o.v. de andere internationale genomineerden”, aldus de jury. Ook de applicatie noemden ze uniek en vernieuwend.

Internationale erkenning

Het idee voor het innovatieve concept om de melk per koe en binnen 10 minuten te verpakken, ontstond in 2017.  Ondanks dat verschillende bedrijven en diverse investeerders er initieel geen fiducie in hadden, heeft Matthijs altijd doorgezet. De awards zijn voor hem dan ook de ultieme bekroning. “Het bevestigt dat ook anderen zien dat de zuivelketen stukken transparanter, duurzamer én korter kan”, zegt hij. “Dit is een geweldige beloning van het harde werk en de toewijding van ons team. We zijn vastbesloten om grenzen te verleggen in de zuivelindustrie en consumenten te verrassen met pure, zuivere en heerlijke melk en innovatieve oplossingen.”

Over The World Dairy Innovation Awards

The World Dairy Innovation Awards, in samenwerking met Zenith Global, het wereldwijd toonaangevend consultancybureau in Food & Drinks, stimuleert én waardeert de innovatie binnen de internationale zuivelindustrie. De awards zijn voor het 16e jaar uitgereikt en de winnaars zijn geselecteerd door een deskundig panel van professionals uit de zuivelindustrie. De bekendmaking vond plaats tijdens het 16e Global Dairy Congress op 21 juni 2023 in Londen.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?