Flevosap bestaat 30 jaar

5 juni 2023 Flevosap

Al dertig jaar lang maakt Flevosap pure en versgeperste natuurtroebele vruchtensappen. De sapproducent viert dit met een speciale Flevosap Appel jubileumeditie en geeft prijzen weg door middel van een actiecode op de dop

“Wij vinden dat je een feestje niet in je eentje moet vieren”, vertelt marketingmanager Jorn de Beer. “Daarom nodigen we op deze manier heel Nederland uit op ons Flevolandse feestje. Bovendien zijn we reuzetrots op onze afkomst: Flevoland, Biddinghuizen om precies te zijn. Om die reden werken we voor al onze jubileumprijzen samen met Flevolandse ondernemers. Zo laten we ook meteen zien hoe leuk en veelzijdig Flevoland is.”

Duurzaamheid

Flevoland is volgens De Beer een van de duurzaamste provincies van Nederland. Bijvoorbeeld op het gebied van windenergie. Meer dan zeshonderd windmolens leveren samen ongeveer een kwart van alle Nederland windenergie op land. De Beer: “Duurzaam ondernemen staat nu overal hoog op de agenda om bij te dragen aan een toekomstbestendige wereld, maar Flevosap werkt al vanaf de eerste dag in een nagenoeg gesloten kringloop waarin nauwelijks iets verloren gaat. Zelfs de droge pulp die overblijft na het persen zit nog vol nog waardevolle voedingsstoffen en is uitermate geschikt als veevoer.”

Start Flevosap

Flevosap was pionier met natuurtroebel appelsap en werd al snel populair, zo vertelt eigenaar Wyno Vermeulen: “Mijn ouders Rob en Lies Vermeulen hadden een zogeheten venterij: met totaal acht busjes bezorgden ze in de polder aan huis appels, aardappels en groente van eigen grond. In Zwitserland maakten ze kennis met natuurtroebel appelsap en zagen direct een kans om ook de lekkere smaak van hun niet helemaal ‘perfecte’ appeltjes op een waardevolle manier te benutten. Volledig onbewerkt, dus zonder toegevoegde suikers. De vele klanten die we in die tijd al beleverden, wilden ook wel zo’n flesje proberen. En daarna ging het hard. Albert Heijn in Lelystad was het eerste verkooppunt, en daar was dit unieke product meteen een hardloper. Ik denk dat mijn vader wel elke supermarktwinkel van alle merken heeft bezocht om Flevosap zo bekend te maken als het nu is. En nog steeds lopen mijn ouders regelmatig een rondje door ons familiebedrijf waar we zelf persen en afvullen.”

Assortiment

Appelsap is heel lang de enige variant geweest. Inmiddels zijn er zo’n twintig met onder meer diverse dubbelsmaken en de seizoensvariant Flevosap Winteravond. Het gebruikte fruit is deels afkomstig uit de geselecteerde boomgaarden in Flevoland, op een tikkeltje zilte bodem van de voormalige Zuiderzee. De rest komt uit boomgaarden van buiten Flevoland (en voor sinaasappel, ananas en perzik buiten Nederland).

Altijd op de hoogte blijven?