Duvel viert 125e verjaardag van Belgische schilder René Magritte

23 oktober 2023 Duvel

Duvel brengt een eerbetoon aan René Magritte. Vanwege de 125e verjaardag van deze Belgische schilder brengt de brouwerij een limited edition bierfles uit die is gebaseerd op het surrealistische kunstwerk CIEL BOUTEILLE.

In 1940 Magritte schilderde CIEL BOUTEILLE met olieverf op glas vanwege het gebrek aan canvas tijdens de oorlog. De wolkenwereld van Magritte siert nu in 2023 de buitenkant van het flesje Duvel bier. Speciaal voor deze editie brouwde Duvel het bier ongefilterd. 

De limited is onderdeel van Duvel’s missie om kunst voor iedereen toegankelijk te maken, zowel thuis als buiten de deur. Daarom krijgen consumenten bij de aankoop van deze fles een gratis tweede kaartje voor het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In dit depot is een breed scala aan surreële kunstwerken, waaronder die van René Magritte, opgeslagen.

De kunstenaar Magritte

René Magritte zag zichzelf niet als schilder, maar als een denker die beelden creëerde om zichzelf uit te drukken. Met zijn werk bevraagt Magritte de aanschouwer, hij dwingt zijn publiek kritisch te kijken naar wat ze waarnemen en zich vooral ook niet te laten misleiden. Dit jaar zou René Magritte 125 jaar zijn geworden. Zijn werk is dus al ruim een eeuw oud, maar vandaag de dag nog erg relevant. Want is de tekst die je leest geschreven door ChatGPT of door een mens en is het beeld dat je zojuist zag echt of gemaakt door een computer?

Duvel en kunst

Duvel Moortgat heeft een passie voor design, moderne kunst en architectuur. De brouwerij zette in het verleden al partnerships op met verschillende musea en de Biënnales van Venetië en Lyon en kan terugblikken op een lange reeks geslaagde samenwerkingen met kunstenaars en artiesten. Zo krijgen jonge nationale en internationale artiesten - zoals Hedof, Franky Sticks, Parra en Morrison Schiffmacher - dankzij Duvel Collection een podium om hun kunsten bekend te maken aan een breed publiek met het Duvel glas. Nu geeft Duvel het unieke kunstwerk CIEL BOUTEILLE een tweede leven en brengt hierdoor kunst - letterlijk - bij de mensen thuis.

Altijd op de hoogte blijven?