Dranken in de media | Week 24-2023

17 juni 2023 Marina de Moor Unsplash

Een synthetische zoetstof in frisdrank en kauwgom schadelijk voor de darmen, in hoeverre heeft de aankomende suikertaks effect en Delta Wines met Gato Negro wijnpartner van Concert At Sea. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bier

Conservatief Amerika boycot Bud Light na een filmpje met een transgenderactivist Dylan Mulvaney. En dat werkt, meldt het FD. Uit gegevens van dataverzamelaar Nielsen blijkt Dat Bud Light de nummer 1 positie kwijt is aan het Mexicaanse pils Modelo Especial

Wijn

"Ik hoop dat er straks in het landbouwakkoord ook iets staat over wijnbouw in Nederland", zegt Nico Schipper, ambassadeur van Nederlandse wijn en hoofdredacteur Nederlandsewijngids.nl, in Bio Journaal. "Dat lijkt me van belang, want wijnbouw is een duurzame agrarische activiteit met goede perspectieven."

Tijdens het driedaagse muziekfestival Concert At Sea in Zeeland is Delta Wines met het Chileense merk Gato Negro van wijnproducent VSPT Wine Group wijnpartner van het muziekfestival, meldt Foodclicks

Alcoholvrij

 Charlotte Matthys brengt een derde alcoholvrije NONA-drank op de markt. "Veel gemberconcentraten zijn té intens van smaak", vertelt ze aan PZC. Na een alcoholvrije gin en Spritz komt ze nu met een eigen Moscow Mule, de NONA Ginger.

Frisdrank

Wetenschap In Beeld meldt dat wetenschappers waarschuwen voor een synthetische zoetstof. Deze synthetische zoetstof zit in veel frisdranken en kauwgom. Uit testen zijn gebleken dat deze zoetstof schadelijk is voor de darmen.

Radar besteedt tijdens de Week zonder suiker aandacht aan de aankomende suikertaks op frisdrank. Vanaf 2024 gaat deze namelijk flink omhoog met als doel de gezondheid te bevorderen maar in hoeverre heeft dit effect?

Thee en koffie

Een gefermenteerde thee, gemaakt van zwarte of groene thee, in combinatie met suiker en/of vruchtensap en een speciale kombucha-zwam. Zo omschrijft BNNVARA kombucha. De meningen zijn verdeeld over het feit over deze gefermenteerde thee wel gezond is of niet.

‘’200-jarige koffiebranderij Van den Biggelaar heeft eindelijk glas-in-loodraam terug, maar worstelt met afgebeelde ‘moriaan’, aldus BN De Stem. ‘Op 8 juni 1823 start Marijn van den Biggelaar een winkel in het toenmalige Rosendael. In deze winkel verkocht hij koffie, thee en andere koloniale waren’, aldus de website van Van den Biggelaar Koffiebranderij in Roosendaal. Dat is deze donderdag precies 200 jaar geleden.’’

"De arabicaprijs is de afgelopen week gedaald", aldus Foodbusiness. "De koers kende vlak voor het weekend een opleving, maar is sindsdien weer gedaald. De aankondiging dat El Niño een feit is stuwde de koers tijdelijk hoger. Ook bij Robusta was die piek zichtbaar, maar daar bleef de koers hoog en deze koffieboon is dus ook in waarde gestegen de afgelopen week."

Altijd op de hoogte blijven?