Birra Viola geïntroduceerd in Nederland

20 september 2022 Redactie Food

 

Het premiumbier Birra Viola is sinds kort in Nederland geïntroduceerd. Birra Viola is in 2010 geboren in Cattolica aan de Adriatische kust in de provincie Emilia-Romagna. Birra Viola omvat vijf verschillende stijlen die bekend staan om hun elegantie, zachtheid en evenwichtigheid.

In Emilia-Romagna wordt ‘dat wat heel goed is’ viola genoemd. Bier dat de goedkeuring heeft, wordt er omschreven als birra viola. Maurizio Arduini, bedenker en maker van Birra Viola, mag van de kritische locals zijn bier viola noemen.

De bieren zijn officieel gelanceerd in restaurant Aroma in Vaassen. Topchef Pasquale Carfora liet hier verschillende beer food pairings zien. Bijvoorbeeld hoe de Bianca blanche een mooi samenspel vormt met rode garnalen uit Mazara del Vallo, witte perzik en ricotta, Numerotre pale ale met buikspek, geroosterde aardappel, zwarte olijven en wilde paddenstoelen en de Viola 10th Anniversary met een parfait van robiola, verschillende structuren van vijg en gezouten karamel.

Birra Viola is min of meer bij toeval ontdekt door de eigenaren van La Prosciutteria, een warenhuis voor mediterrane delicatessen in Abcoude. Na één slok waren ze al overtuigd dat dit bier naar Nederland gehaald moest worden. La Prosciutteria geldt als de (enige) importeur van Birra Viola in Nederland. De bieren zijn verkrijgbaar bij restaurants als Aroma in Vaassen, pizzeria’s als Gusto in Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel, beachclubs als Titus in Kijkduin, bij diverse traiteurs als Caseus in Amsterdam, bij Landmarkt in Amsterdam en in de betere speciaalzaken als The Art of Wines in Amsterdam-Buitenveldert.

Birra Viola Bianca blanche 4.8

Dit fris-fruitige bier komt voort uit de Saaz-hop, die het een delicaat bittertje geeft. Bianca Blanche wordt geproduceerd met gerstemout én granen als tarwe en spelt van Italiaanse bodem. Ongefilterd en verrijkt met een aangename mélange van kruiden, waaronder koriander, en sinaasappelzeste.

Birra Viola Rossa red ale 6.6

Koperachtige en robijnrode reflecties en een wit, vastberaden schuim worden beurtelings opgevangen in dit bier. Deze krachtpatser is rijk aan kruidige aroma’s en geven een lange, romige afdronk.

Bionda lager 5.6

Bier van eersteklas hop, tweerijige zomergerst en ondergisting. Bionda Lager onderscheidt zich als toegankelijke pils door zijn stevige schuim en ronde, frisdroge smaak.

Numerotre pale ale 6.9

Een ongefilterde pale ale, hergist op fles, met een amberkleurige gloed. De gerstemout brengt duidelijke tonen van bloemen en intens exotisch fruit in het glas naar voren. Afgewerkt met een sterk maar passend bittertje.

Viola 10th Anniversary 5.7

Italiaans hopboeket met prettige aroma’s van citrus en zoete tonen. Een beslissende, maar niet te uitgesproken bitterheid wordt aangevuld met een lichtdroge, ronde body, een bloemig tintje en frisse hints van hars.

 

Altijd op de hoogte blijven?