Bad Batch start circulaire destilleerderij in Utrecht

25 mei 2023 Redactie BeverageNL Bad Batch

Bad Batch is gestart met een eerste circulaire destilleerderij in Utrecht. Oprichter Ivo Cerfontaine maakt hier twee destillaten op basis van bier en suikerbiet, die anders weggegooid zouden worden.

“Ik heb altijd geëxperimenteerd met smaken”, vertelt Cerfontaine. “In het verleden heb ik als kok ervaring opgedaan bij de sterrenrestaurants van Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d'Or (Lyon) en Aux Armes de France in Ammerschwihr (Elzas)) en bij Der Bloasbalg in Wahlwiller in Limburg, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. In onze tuin destilleer ik al jaren met een kleine ketel om iets anders te creëren van restmaterialen zoals van groente, fruit en bier in plaats van een gin, rum of whisky na te maken. Omdat ik de productie wilde opschalen en continue kwaliteit wil leveren, ontstond het idee om een eigen productie-installatie voor gelimiteerde oplages op te zetten.”

Circulaire destilleerderij

Cerfontaine wilde zelf alles bouwen en in samenwerking met de Hogeschool Utrecht (Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde) en MBO Utrecht (Robotica) ontwierp en bouwde hij de destilleerketel. Na maanden van experimenteren opende hij de circulaire destilleerderij en de introductie van twee ‘bad batches’ van bier en van suikerbiet.

Cerfontaine: “Bad Batch staat voor bijzondere gedestilleerde dranken van hoge kwaliteit in een gelimiteerde oplage én voor het circulaire- en lokale gedachtengoed. Vandaar onze benaming ‘re•spirit’ voor gedestilleerd van restgrondstoffen.”

Bad batches

De eerste re•spirit batch van Bad Batch is een subtiele blend van verschillende soorten Utrechts speciaal bier, waaronder lentebock. Tijdens het destilleren voegde Cerfontaine roze peperkorrels en limoenschillen toegevoegd, waardoor dit destillaat een fris-fruitige en lichtpittige afdronk heeft. Voor de tweede batch gebruikte hij suikerbieten van Banda & Yukon rassen uit de omgeving van Maartensdijk. Bij de verfijnde destillatie is de nadruk gelegd op zowel de karakteristieke aardse en zoete smaken als de geuren van suikerbiet die het destillaat een nostalgische ervaring meegeven.

Bad Batch gedestilleerd is verkrijgbaar in een apothekersfles (50CL) met een uniek batch- en bottle-nummer gesierd door ‘Lady Rebellia’. Zij staat symbool voor passie, duurzaamheid en om de dingen anders te doen. Bad Batch is vooral bedoeld om puur te drinken en van te genieten als aperitief of digestief.  De eerste batches hebben een alcoholpercentage van 40-45%.

Broedplaats

De nieuwe ambachtelijke stokerij richt zich niet alleen op het destilleren van consumptiegrondstoffen die anders verspild worden. Ook wil de stokerij een broedplaats zijn voor een lokale destilleer community. Bad Batch wil met haar destillaten nieuwe smaken en een bijzondere smaakbeleving van gedestilleerde dranken creëren voor klanten van lokale restaurants en slijterijen.

“De destilleerderij staat ook open voor belangstellenden die met eigen destillaten willen experimenteren. Zo wil ik een lokale destilleer community creëren voor het hergebruik van waardevolle grondstoffen. Hiermee hoop ik mede-stokers te enthousiasmeren om niet te imiteren wat anderen doen, maar om zelf bijzondere dranken te ontwikkelen en daarmee liefhebbers te verrassen”, besluit Cerfontaine.

Altijd op de hoogte blijven?