Dranken in de media | Week 13-2023

31 maart 2023 Anton Marchena

Statiegeld op blik komt er aan, profiel van de nieuwe CEO van Diageo en vruchtensuikers in frisdrank verhogen  de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Zuivel

Het kabinet moet niet naar belastingen grijpen om gedrag van mensen te beïnvloeden, meldt Dagblad van het Noorden naar aanleiding van de berichtgeving over meer belasting op zuivel, vlees en vliegreizen. Volgens het Centraal Planbureau en De Algemene Rekenkamer maakt meer belasting het belastingstelsel nog complexer  en zorgthet niet voor een gedragsverandering.

Het schandaal rondom zuivelproducent Parmalat bracht de Italiaanse economie, en eigenlijk veel meer dan dat, aan het wankelen. In de 130ste editie van de Italië Podcast gaan hosts Donatello Piras en Eveline Rethmeier in op de origine, het verloop en de afwikkeling van het schandaal. 

 

Statiegeld op blik

Het AD meldt dat Duitsers volop blikjes fris en bier hamsteren in de Nederlandse grensstreek, voordat op 1 april statiegeld op blik ook in Nederland wordt ingevoerd. Grensondernemers maken zich zorgen over de gevolgen van statiegeld, want volgens commercieel directeur Rob Steverink kunnen winkels een daling tot 80 procent in blikjesverkoop verwachten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat er eindelijk statiegeld op blikjes bier, frisdrank en andere dranken wordt ingevoerd, meldt ANP Producties. De VNG ziet statiegeld als een “bewezen prikkel” om zwerfafval tegen te gaan. De Nederlandse Vereniging van Reinigingsdiensten (NVRD) is ook blij met de invoering, hoewel ze het jammer vinden dat fabrikanten nu voor verpakkingen kiezen die niet onder statiegeld vallen en die weer in het zwerfafval terecht komen.

Frisdrank en sappen

Vruchtensuikers in frisdrank verhogen kans op diabetes en hart- en vaatziekten, meldt De Limburger. Volgens professor Matijn Brouwers geeft onderzoek van Maastricht UMC+ nadrukkelijk bewijs voor de gezondheidsschade die frisdranken en vruchtensappen kunnen veroorzaken.

Het VNO-NCW Brabant Zeeland blikt terug op hun bezoek bij de Coca-Cola fabriek in Dongen. Samen met nog ongeveer dertig ondernemers kregen ze een rondleiding door de fabriek en een presentatie over waar Coca-Cola zich voor inzet en welke stappen ze zetten op het gebied van verduurzaming. 

Bier

Het zevende jaarcongres van CRAFTBrouwers vond onlangs plaats in Den Bosch en was volgens de organisatoren weer een succes. Ruim 400 mensen werden verwelkomd door meer dan 50 standhouders. Volgens de Levensmiddelenkrant werd het congres voorafgegaan door een sociaal programma de dag ervoor, waar bezoekers kennis maakten met wat de stad Den Bosch aan bier te bieden heeft.

"Het Amerikaanse beurshuis Citi haalt AB InBev uit zijn Europese favorietenlijst", meldt De Tijd. "De Leuvense brouwer moet plaatsruimen voor zijn Nederlandse rivaal Heineken. "  Het advies van het beurshuis voor de aandalen van AB InBev blijft wel 'kopen'. 

 

Wijn

Wijndocent Jeroen ter Wal, doet nu wat hij als kind zijn ouders zag doen, namelijk wijnkennis verspreiden. Met zijn wijnbedrijf, Ariva Wijnbelving, deelt hij zijn kennis met studenten, horecapersoneel en wijnliefhebbers. Volgens Ter Wal consumeren ook steeds meer jongeren wijn: “Ze willen samen genieten van wijn. Vaders met dochter of moeder met dochter bijvoorbeeld”, zegt hij tegen De Stentor.  

Sterk

Honderden liefhebbers bezochten zaterdag 25 maart de Havenkerk om zich te laven aan de sterke drank tijdens het Jeneverfestival, kopt Rijnmond. Meer dan 25 verschillende distillateurs waren aanwezig met hun producten. Ook nieuwkomer Pieter de Vos  ‘’Eerst vroeg ik me wel af of dit wat voor ons was".

In De Tijd een profiel van de Amerikaanse Debra Crew, de nieuwe CEO van het Britse miljardenbedrijf Diageo, bekend van Johnnie Walker, Baileys en Smirnoff. Zij neemt op 1 juli, als eerste vrouw, de fakkel over van de 63-jarige Sir Ivan Menezes, die na bijna een decennium als topman met pensioen gaat.

Koffie en thee

Bij De Dyck restaurant in Woubrugge wordt binnenkort een theehaag aangelegd, waardoor gasten hun thee ‘direct van het land op je bord’ krijgen. “Het past bij onze visie om niets uit het buitenland te halen als dat niet nodig is”, zegt eigenaar Reinier Kempenaar tegen het AD

Altijd op de hoogte blijven?