Partneralimentatie bij echtscheiding in één keer afkopen

2 april 2024 Smit en Smit Advocaten Pixabay
Leuk is het niet, maar bij een scheiding komt het betalen van partneralimentatie vaak om de hoek kijken. Sinds enige tijd gelden er nieuwe regels over de duur van de alimentatieplicht. 

De partneralimentatietermijn bedraagt maximaal vijf jaar of korter als het huwelijk of het geregistreerd partnerschap minder dan tien jaar duurde. In dat geval bedraagt de termijn de helft van de tijd dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap duurde. Als er kinderen zijn geboren, dan eindigt de alimentatieplicht niet eerder dan nadat het jongste kind 12 is geworden. 

Soms tot AOW-leeftijd

Soms eindigt de alimentatieplicht pas op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Dat is het geval als het huwelijk vijftien jaar heeft geduurd en de alimentatieontvanger tien jaar af zit van de AOW-gerechtigde leeftijd. De alimentatietermijn duurt verder tien jaar wanneer de alimentatiegerechtigde is geboren op of vóór 1 januari 1970. De alimentatieverplichting eindigt (onder meer) zodra de alimentatiegerechtigde gaat samenwonen met een nieuwe (affectieve) partner.

In één keer afkopen

Ondanks een scheiding, zit je door de alimentatieverplichting dus nog enige tijd aan elkaar vast, doordat je elke maand geld moet overmaken naar je ex-partner. Mocht je dat niet prettig vinden, dan wijzen de advocaten van Smit & Smit Advocaten je op de mogelijkheid om de partneralimentatie in één keer af te kopen. Onder bepaalde omstandigheden is het daarbij mogelijk om de partneralimentatie netto af te kopen, waardoor je geen belasting verschuldigd bent over het afkoopbedrag voor de partneralimen­tatie. 

Voor- en nadelen

De mogelijkheid om de partneralimentatie in één keer af te kopen heeft zowel voor- als nadelen. Een voordeel is dat je na de afkoop niet langer verbonden bent met je voormalige partner en dus een nieuwe start kunt maken. Bovendien is het in de praktijk zo dat de afkoop een lager bedrag betreft dan wanneer de volledige termijn zou worden uit­betaald.

Een eenmalige afkoop van de partneralimentatie heeft echter ook een nadeel. Je schiet jezelf immers in de voet als je ex-partner sneller gaat samenwonen met een nieuwe partner dan waarmee je bij de berekening van de afkoop rekening hebt gehouden. Hetzelfde geldt uiteraard voor het geval dat het eigen inkomen na het betalen van de afkoop van partneralimentatie (fors) daalt. 

Adviesgesprek

Mocht u vragen hebben over een scheiding of wilt u meer informatie ontvangen over de voor- en nadelen van het afkopen van partneralimentatie bij echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Smit & Smit Advocaten voor een adviesgesprek. Ons team van advocaten staat voor u klaar bij het vinden van de juiste oplossing.

logo-smit-en-smit-1

Smit & Smit Advocaten
Mr. C.M. (Kees) Smit
T +31 (0)6 20 13 86 69
Mr. J.J.M. (Jack) Smit
T +31 (0)6 20 14 24 49
info@smitensmitadvocaten.nl
smitensmitadvocaten.nl

Altijd op de hoogte blijven?