Zuivel van SalLand stopt na een jaar

7 februari 2023 Redactie BeverageNL

Zuivel van SalLand uit Olst stopt ermee. “De omzet was veel te laag vergeleken met onze prognoses”, meldden de ondernemers op hun website.

Een jaar geleden begonnen Ellis en Tom Lugtenberg samen met kok Leon Ripperda de melkfabriek Zuivel van SalLand. Ze wilden hun zuivelproducten afzetten in de eigen regio, zoals scholen, verzorgingstehuizen en ziekenhuis. Ook individuele consument kon terecht bij Zuivel van SalLand. Een duurzame korte korte keten was het idee. “Door een eerlijke prijs te betalen, kan de boer uiteindelijk met minder dieren boeren, maar met hetzelfde rendement”, staat er op de website. “Dit draagt bij aan de reductie van CO2- en stikstof uitstoot. Dit geeft zowel de mens als ook het dier, maar uiteindelijke dus ook het landschap minder stress.”

Maar het liep anders. Ondanks alle inzet en investeringen is het niet gelukt en overheerst de teleurstelling. “Zuivel van SalLand is gestopt met produceren”, schrijven de ondernemers op Facebook. “Onze doelstellingen zijn niet gehaald. Iedereen praat enthousiast over korte ketens en duurzaam produceren, maar dat wil niet zeggen dat de markt er klaar voor is. De omzet was veel te laag vergeleken met onze prognoses. De arbeid was er niet minder om. We konden op deze manier geen personeel aannemen.”

Daarnaast veroorzaakte ook de stikstofcrisis onzekerheid over de toekomst. De koeien van Ellis en Tom Lugtenberg grazen in de uiterwaarden bij Olst. Dit gebeurt in samenwerking met natuurorganisaties. Volgens het stikstofplan moet in dit gebied de uitstoot met 50 procent verminderd worden. “Wat dat voor ons betekent, is totaal onduidelijk”, aldus de ondernemers op RTV Oost.

Bron: Zuivel van SalLand / RTV Oost

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?