Wijnkenners enthousiast over ruimtewijn

26 maart 2021 Redactie BeverageNL
Foto: Pixabay

Na een jaar in de ruimte kwamen half januari twaalf flessen Bordeaux terug op aarde. Inmiddels heeft de eerste proeverij van de wijn plaatsgevonden. Wijnkenners noemen de smaak uniek.

Space Cargo Unlimited verzond een jaar geleden twaalf flessen bordeaux samen met 320 stukjes merlot- en cabernet sauvignon-wijnstokken naar het International Space Station (ISS). Het doel was te onderzoeken wat de effecten van de ruimtereis op de wijn en wijnstokken zijn.

Proeverij

Om het eefect op de smaak te onderzoeken was een een proeverij. Twaalf wijnkenners proefden blind wijn uit twee flessen Chateau Pétrus Pomerol. De ene fles bracht een jaar in de ruimte door, de andere lag 'gewoon' een jaar in de wijnkelder. De wijn uit de ruimte had een andere kleur en aroma's gekregen. De wijn proefde ouder en had zich meer ontwikkeld. Directeur Nicolas Gaume spreekt van een unieke smaak.

Op basis van deze proeverij concludeerde de wijnkenners dat de ruimte reis geen negatief effect had gehad op de smaak van de wijn. Dat lijkt ook voor de wijnstokken te gelden. Deze waren meer gegroeid, ondanks een gebrek aan licht en water. 

Testen

De komende maanden voeren wetenschappers verschillende chemische proeven uit op de wijn. Ze willen weten precies wat de effecten van het verblijf in de ruimte zijn op de sedimentatie en bubbels van de wijn. Het uiteindelijke doel van dit experiment is klimaatbestendiger en weerbaardere planten op aarde. Door de klimaatveranderingen moeten druiven zich aanpassen aan hardere omstandigheden. Space Cargo Unlimited wil leren van de effecten van het verblijf in de ruimte, zoals gewichtloosheid.

Bron: CNN / RTL Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?