Wijn uit Betuwe en Achterhoek krijgt een beschermde status van Europa

20 december 2022 Redactie BeverageNL
Foto: Betuws Wijndomein

De Europese Commissie heeft besloten om wijn uit de Betuwe en de Achterhoek, de zogenaamde Rivierenlandwijn, een beschermde status toe te kennen. De wijnen krijgen hiermee de dezelfde beschermde oorsprongbenaming als Champagne, Edammerkaas en Parmaham.

De beschermde oorsprongbenaming (BOB) is een Europese verordening die streekproducten beschermd tegen namaak. Producten mogen de naam alleen dragen als deze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Het Betuws Wijndomein in Erichem, ’t Heekenbroek in Drempt en Montferland in Gendringen dienden de aanvraag voor de beschermde status is. Naar verwachting gaan de wijnen van deze wijndomeinen vanaf de oogst van 2023 de benaming Rivierenlandwijn dragen. De reden voor de aanvraag was niet zozeer het voorkomen van namaak maar de borging van kwaliteit, aldus Diederik Beker van Het Betuws Wijndomein in De Gelderlander.

Rivierlandwijn

Een wijn mag nu alleen de naam Rivierenlandwijn als deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet 85 procent van de druiven afkomstig zijn uit het Rivierenland, moeten de druiven op rivierkleigrond worden geteeld en gelden er regels voor het maximale aantal wijnstokken per hectare. Ook zijn de toegestane druivenrassen vastgelegd. Dit zijn er in totaal zeventien, waaronder de Johanniter, regent en cabernet cortis.

Bron: Nu.nl / De Gelderlander

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?