Wel belasting op plantaardige dranken, maar niet op zuivel

3 april 2023 Redactie BeverageNL
Foto: Pexels

Vanaf 1 januari gaat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken omhoog. Dit geldt ook voor plantaardige zuivelvervangers, maar niet voor zuivel. Dat antwoordt het kabinet op vragen van de Partij voor de Dieren, meldt NOS.

De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken stijgt in 2024 van 17 naar 26 cent per liter. Het kabinet beschouwt plantaardige zuivelvervangers zoals rijstdranken en dranken gemaakt van haver, amandelen, kokos, noten en granen, als limonade. Wel of geen toegevoegde suiker maakt hierbij niet uit.

Zuivel- en sojadranken

Voor zuivel gaat de hogere verbruiksbelasting niet gelden. Melk is een gezond product en eerste levensbehoefte. Ook verlagen volgens de Gezondheidsraad enkele porties zuivel per dag het risico op darmkanker en diabetes. Voor sojadranken met toegevoegde vitamine B12 en calcium maakt het kabinet ook een uitzondering.

Op de vraag van de Partij voor de Dieren of de hogere verbuiksbelasting ook gaat gelden voor zuivelproducten met toegevoegde suikers, zoals chocomel, had het kabinet net nog geen echt antwoord. Hiervoor verwijzen naar het onderzoek naar een suikertaks op frisdranken. "Daarbij wordt ook gekeken naar de huidige uitzondering van zuivel- en sojadranken", staat er volgens NOS in de brief.

Doel verbruiksbelasting

Het doel van de verhoging van de verbruiksbelasting is volgens het kabinet niet de bevordering van de gezondheid, maar meer belastinginkomsten. Deze maatregels levert volgens het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU 300 miljoen euro per jaar op.

Bron: NOS

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?