Vinoloog van het Jaar verandert in Lafite Laureaat

23 mei 2023 Redactie BeverageNL Verenigde Vinologen

De bekende wedstrijd Vinoloog van het Jaar krijgt een nieuwe naam. De vereniging van vinologen opent deze blindproefwedstrijd voor de houders van het diploma WSET 3 en 4 en verandert de naam in Lafite Laureaat. Het toelaten van meer deelnemers betekent ook meer voorrondes en twee halve finales.

Met het openstellen van de competitie voor de houders van het diploma WSET 3 en 4 hoopt de Verenigde Vinologen dat de wedstrijd in aanzien zal stijgen. Tegelijkertijd geeft het Lafite Laureaat ook WSET-afgestudeerden organoleptisch een podium en de kans om zich in een directe confrontatie te meten met vinologen.

Lafite Laureaat

Het Lafite Laureaat is een blindproefwedstrijd van 12 wijnen georganiseerd door de Verenigde Vinologen. Na een aantal regionale voorronden gaan de deelnemers met de beste score door naar de twee halve finales. De beste tien kwalificeren zich voor de finale. Sinds 2018 is Chateau Lafite Rothschild de hoofdsponsor. Winnaars waren onder andere Cees van Casteren MW, Udo Göebels en Alessandro Matrone. Aan het winnen van het Lafite Laureaat is een reis naar Chateau Lafite Rothschild verbonden met lunch op het chateau en onder andere een proeverij met de wijnmaker.

Meer voorrondes

Om de extra deelnemers een plek te geven, breidt de organisatie het aantal regionale voorronden uit en vinden er twee halve finales plaats. Het volledige wedstrijdreglement is te vinden op de website van de Verenigde Vinologen. Deelnemers kunnen zich vanaf 23 mei inschrijven voor de wedstrijd. De voorrondes staan gepland voor de volgende data in 2023, een aantal locaties zijn nog niet bekend.

  1. Donderdag 22 juni 19.30u Hotel Mitland, Utrecht
  2. Dinsdag 4 juli 19.30u Van der Valk Hotel, Arnhem
  3. Maandag 10 juli 19.30u Van der Valk Hotel, Breda
  4. Maandag 4 september 19.30u (TBC)
  5. Dinsdag 12 september 19.30u (TBC)
  6. Woensdag 27 september 19.30u (TBC)
  7. Woensdag 18 oktober 19.30u (onder voorbehoud)

Altijd op de hoogte blijven?