Vijf tips om over te stappen op uitstootvrij vervoer

17 mei 2023 Redactie Food ZES

Vanaf 1 januari 2025 voeren 28 grote gemeenten in Nederland zero-emissiezones voor stadslogistiek in. Dat betekent dat ondernemers gebruik moeten gaan maken van uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s. Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) deelt vijf tips voor ondernemers in de detailhandel die willen overstappen.

Het doel van het invoeren van zero-emissiezones is schonere lucht en minder verkeersoverlast. Ondere andere Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, voeren vanaf 1 januari 2025 dergelijke zones in. Dit betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze gebieden vanaf de invoering uitstootvrij moeten zijn. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling. 

Vijf tips

2025 lijkt misschien nog ver weg. Maar volgens ZES is het verstandig om als ondernemer in de detailhandel nu al te starten met de voorbereidingen voor de overstap naar uitstootvrije bestelauto’s of alternatieven en geeft de volgende tips.

1. Doe de kentekencheck
Voor sommige emissieklassen is er tot 2030 nog een overgangsregeling. Zo is de overstap haalbaar voor alle ondernemers. Met de zero-emissie kentekencheck zie je snel tot wanneer je met jouw bestelauto de zero-emissiezones in mag rijden.  

2. Check welke elektrische bestelauto het beste bij jou past
Met de tool ‘Welke e-bestelbus?’ check je snel welke elektrische bestelauto het beste bij jouw bedrijf past. Dit hulpmiddel geeft je inzicht in het huidige aanbod elektrische bestelauto’s en de bijbehorende maandlasten. Zo krijg je als ondernemer een beeld van de kosten en baten bij de overstap naar uitstootvrij.

3. Maak gebruik van subsidies en fiscale regelingen
Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen voor het kopen van een elektrische bestel- of vrachtauto. Op de website van ZES vind je een overzicht van deze regelingen. Elektrisch rijden heeft ook nog andere financiële voordelen. Volledig elektrische bestelauto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) als de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrische bestelauto’s tot eind 2024 nog korting op de bijtelling.

4. Verdiep je in de verschillende mogelijkheden
Naast het overstappen op uitstootvrije bestelauto's zijn er ook andere mogelijkheden. Lever je bijvoorbeeld goederen? Dan kun je ook gebruikmaken van een stadshub. Dit zijn verzamelpunten voor goederen buiten de zone. Vanaf deze punten kun je goederen emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad laten vervoeren. Of misschien is het voor jou interessanter om over te stappen op een ander vervoermiddel, zoals een vrachtfiets.

5. Laat je gratis adviseren
Een aantal gemeenten en regio’s hebben logistieke makelaars die je met gratis advies op maat ondersteunen met de overstap naar uitstootvrij vervoer. Meer informatie hierover staat op de website van de gemeenten die een ZE-zone invoeren.

Bron: ZES

 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?