Tetra Pak introduceert duurzame oplossingen

31 mei 2024 Absolicon Solar Collectors
Tetra Pak, een multinationale onderneming voor voedselverwerking en kartonnen verpakkingen, introduceert de ‘Factory Sustainable Solutions’, duurzame oplossingen om energie, water en Cleaning in Place (CIP) door de gehele organisatie te optimaliseren. De nieuwe aanpak moet fabrikanten in de voedsel- en drankenindustrie ondersteunen bij het optimaliseren van het verbruik van energie en hulpbronnen.

De Factory Sustainable Solutions die Tetra Pak introduceert, biedt fabrikanten in de voedsel- en drankenindustrie op maat gemaakte technologieën en integratiemogelijkheden. De nieuwe aanpak moet fabrikanten helpen bij het optimaliseren van het verbruik van energie en hulpbronnen. Volgens Tetra Pak vormt het een belangrijke stap om klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen en operationele kosten te verlagen.

Factory Sustainable Solutions

Volgens Tetra Pak is het Factory Sustainable Solutions aanbod een aanvulling op het huidige aanbod van grondstoffenefficiënte apparatuur en diensten. In dit nieuwe aanbod staat een systematische, fabrieksbrede aanpak centraal en de oplossingen kunnen in elk stadium worden geïntegreerd om het verbruik van hulpbronnen zoals energie, water en chemicaliën terug te winnen en te verminderen. Een geoptimaliseerd verbruik van hulpbronnen verlaagt de operationele kosten op lange termijn en de daarmee samenhangende uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd wordt hiermee de naleving ondersteund van duurzaamheidsnormen die steeds strenger worden, aldus Tetra Pak.   

Het Tetra Pak Factory Sustainable Solutions team ondersteunt klanten bij het vinden van de juiste technologieën en integratieoplossingen voor hun behoeften. Het team adviseert hen ook over de beste opstelling voor hun productielijn of faciliteit, resulterend in een op maat gemaakt leiding- en installatieschema dat water, energie en CIP optimaliseert volgens de specifieke behoeften van de activiteiten van de klant. 

Voorbeelden van de activiteiten van Tetra Pak op het gebied van Factory Sustainable Solutions:

  • Nanofiltratie die bijtende reinigingsvloeistof terugwint voor CIP. Deze door Tetra Pak ontwikkelde oplossing maakt het mogelijk om schone reinigingschemicaliën en water terug te winnen voor toekomstig hergebruik, waardoor tot 90% van de totale gebruikte CIP-vloeistof kan worden teruggewonnen. 
  • Omgekeerde osmose maakt gebruik van de gepatenteerde membraanfiltratietechnologie ontwikkeld door Tetra Pak. Dit stimuleert een efficiënter gebruik van hulpbronnen in meerdere toepassingen, waaronder melkscheiding en hergebruik van water.
  • HighLift warmtepomptechnologie, in samenwerking met Olvondo Technology A/S. Deze technologie kan worden geïntegreerd in activiteiten om het hergebruik van afvalwarmte voor de productie van stoom te vergemakkelijken voor fabrieksapparatuur, waaronder de Tetra Pak Direct UHT-eenheid, bij druk tot tien bar. 
  • Hoge temperatuur warmtepompen, in samenwerking met Johnson Controls. Deze warmtepompen upcyclen procesafvalwarmte voor gebruik elders in de fabriek. 
  • Thermische zonnecollectoren, in samenwerking met Absolicon. Deze collectoren maken gebruik van de zon als onbeperkte bron van schone en hernieuwbare energie, voor de levering van heet water en stoom, bij temperaturen boven 150°C, waardoor het geschikt is voor UHT-toepassingen. 

Bron: Tetra Pak

Altijd op de hoogte blijven?