Tetra Pak en Lactogal ontwikkelen drankenkarton van papiervezels

11 december 2023 Tetra Pak
Tetra Pak lanceert samen met Lactogal een drankenkarton met een barrièrelaag op basis van papiervezels. Duurzaamheid staat centraal bij dit ontwerp.

De Tetra Brik® Aseptic 200 Slim Leaf hoeft niet gekoeld te worden bij het distribueren en bevat 90% hernieuwbare grondstoffen. De nieuwe verpakking bestaat voor ongeveer 80% uit papiervezels en verhoogt de samenstelling van hernieuwbare materialen tot 90%. De CO2-voetafdruk is hierdoor vermindert met 33%, wat tevens is onderschreven door het Carbon Trust™.

Hernieuwbare materialen

In 2015 lanceerde Tetra Pak de eerste verpakking die volledig bestond uit hernieuwbare, plantaardige materialen, zoals meer papiervezels, en plastic afkomstig uit suikerriet. Het Tetra Rex® Plant-based drankenkarton was al volledig hernieuwbaar en geschikt voor gekoelde distributie. Van deze verpakking produceerde Tetra Pak al zo’n 6,5 miljard exemplaren.

In 2022 legde het bedrijf een proefbatch van verpakkingen met een barrièrelaag van papiervezels in de schappen voor een commerciële test. Naar verwachting vormt 2025 een belangrijk keerpunt voor de grootschalige, industriële productie van aseptische drankenkartons. Het brengt Tetra Pak een stap dichter bij haar ambitie om het drankenkarton van de toekomst te creëren. Een verpakking van volledig hernieuwbare of gerecycleerde materialen, die ingekocht zijn op verantwoorde wijze, volledig recyclebaar, en CO2-neutraal. Het nieuwe drankenkarton past perfect in een koolstofarme, circulaire economie, en het grote gehalte hoogwaardige papiervezels maakt deze verpakking aantrekkelijker voor recyclebedrijven.

Circulaire economie

“Deze ontwikkeling speelt een belangrijke rol in onze ambitie om bij het ontwerpproces van onze drankenkartons nog beter rekening te houden met het recycleproces. In samenwerking met Lactogal demonstreren we dat drankenkartons passen binnen een circulaire economie door hun recyclebaarheid verder te verbeteren, zonder concessies te doen op het gebied van voedselveiligheid, voedingswaarde en smaak”, zegt Chakib Kara, Managing Director van Tetra Pak France & Benelux. “Deze innovatie en de eerste successen sinds de lancering bevestigen dat onze toewijding aan onderzoek & ontwikkeling daadwerkelijk resulteert in het realiseren van onze duurzame ambities. Deze ambities verwerkelijken we daarnaast met onze partners, klanten en alle schakels binnen de voedingsketen, waar we erg trots op zijn. De volgende stap is om deze oplossing beschikbaar te maken voor onze klanten in de Benelux en Frankrijk, waarvoor de gesprekken al enige tijd lopen.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?