Talisker staat stil bij World Oceans Day

18 juni 2024 Redactie Redactie
In het kader van World Oceans Day op 8 juni organiseerde drankproducent Diageo, eigenaar van onder meer whisky destilleerderij Talisker, een Talisker tasting en diner. De proeverij vond plaats op De Twee Gebroeders, een van de oudste zeilschepen van Nederland.

Op 8 juni was het World Oceans Day, een dag waarop wordt stilgestaan bij het belang en behoud van de oceanen. Talisker Whisky, gevestigd aan de kust van het eiland Skye in Schotland, heeft ook de slogan ‘made by the sea’: “De zilte zeelucht moeit zich met het rijpingsproces, waardoor Talisker zijn kenmerkende maritieme karakter krijgt.’’ 

Om die connectie met de zee van dichtbij te ervaren en stil te staan bij World Oceans Day, vond er een Talisker whiskyproeverij met diner plaats óp het water.

De Twee Gebroeders

Voor de gelegenheid kwamen whiskyliefhebbers samen op het 120 jaar oude zeilschip De Twee Gebroeders, dat van wal stak bij Muiden en koers zette over het IJsselmeer. Het zeilschip, gebouwd in 1900, maakte een tussenstop op Pampus, een zelfvoorzienend eiland dat in 1887 werd aangelegd als onderdeel van de defensielinie van Amsterdam. 

Daarna zette De Twee Gebroeders zijn tocht voort. “Dit schip is gemaakt om op het water te zijn, dus daar gaan we dan ook snel mee door”, aldus de kapitein van het schip.

Tasting en diner

In een vijf-gangendiner, verzorgd door restaurant Adam, werden onder meer Talisker 10, Talisker Port Ruighe en Talisker Parley werden gecombineerd met respectievelijk zalm, brioche met béchamelsaus en rollade van lamswang. 

“Het verhaal van Talisker begint bij de gebroeders Kenneth en Hugh MacAskill, die met een boot naar Skye roeiden en in 1830 de deuren openden van de Talisker destilleerderij. In 1925 werd het overgedragen aan een combinatie van bedrijven, wat uiteindelijk Diageo zou worden”, vertelt Maurits Wetermans, ambassadeur van Talisker, tijdens het diner.

Talisker 45

Als kers op de taart werd de dag afgesloten met de 45 jaar oude Talisker 45. De whisky werd ontwikkeld toen Talisker een samenwerking aanging met klimaatorganisatie Parley, met als doel het beschermen van de oceanen en kelpwouden, onderzeese ecosystemen.

“We hebben twaalf 45 jaar oude houten vaten in Schotland leeggemaakt, naar Brits-Columbia gebracht en daar 96 uur in het ijs gezet. Door de invloed van de natuurlementen is het hout van de vaten gecraqueleerd. Terug in Schotland zijn die vaten gevuld met 45 jaar oude Talisker en doorgerijpt. Hierdoor kreeg het hout veel invloed op de whiskysmaak”, vertelde Herman van der Meij, Luxury & Scotch Whisky Ambassador Benelux bij Diageo.

Over Diageo

Diageo is producent van verschillende sterke dranken als whisky, rum, wodka en gin en daarnaast bier, met merken als Guinness, Smirnoff en Captain Morgan. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Londen, is ook eigenaar van verschillende whisky-destilleerderijen, waaronder Talisker.

 

Altijd op de hoogte blijven?