Starbucks introduceert koffie met olijfolie

27 februari 2023 Redactie BeverageNL

Starbucks brengt een nieuw soort koffie op de markt in Italië. Koffie met een scheutje olijfolie met de naam Oleato. Hiermee wil het merk proberen de Italiaanse markt te veroveren. Later komt Oleato ook op de markt in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Japan.

Italië heeft een sterke eigen koffiecultuur en er zijn veel espressobars in het bar. De komst van Starbucks naar Italië werd dan ook niet door iedereen toegejuicht. Sommige Italianen riepen op tot een boycot toen de keten in 2018 de eerste vestiging in Milaan openden.

CEO Howard Schultz raakte tijdens zijn eerste bezoek aan Italië geïnspireerd door de Italiaanse koffiecultuur. Die inspiratie vormde de basis voor Starbucks. Onlangs haalde Schultz opnieuw inspiratie uit Italië. Op Sicilië ontmoette hij olijfolieproducent Tommaso Asaro van Best Sicily die hem vertelde over de gewoonte om elke dag een eetlepel olijfolie te nemen.

Schultz combineerde deze mediterrane gewoonte met koffie en Oleato was geboren. In Seattle gingen ontwikkelaars aan de slag en creëerden koffie met olijfolie in de varianten Oleato Caffè Latte (espresso, havermelk en olijfolie), Oleato Iced Shaken Espresso (ijsgeschudde espresso) en Oleato Golden Foam Cold Brew.

Voor al deze soorten wordt extra vergine olijfolie van het Italiaanse merk Partanna gebruikt. Grote merken gebruiken vaker lokale producten om zichzelf te promoten. “Starbucks is nog niet heel erg populair in Italië omdat de Italianen een sterke eigen koffiecultuur hebben”, vertelt Maartje Nelissen aan Editie NL. “Het lijkt me daarom meer dat dit is gericht op toeristen. Italië is een land met een ontzettend rijke eetcultuur. Ik kan me voorstellen dat ze naar manieren zoeken om dat over te nemen, en dat zoiets authentieks als Italiaanse olijfolie bijdraagt aan de beleving van die rijke eetcultuur.”

Bron: Starbucks

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?