Stakingen in zuivelindustrie vanwege onenigheid over cao

9 mei 2023 Pixabay

Zuivelwerkgevers en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De onderhandelingen zijn vastgelopen en werknemers leggen op verschillende locaties het werk neer.

Het grote struikelblok is het loon. De werkgevers bieden een loonsverhoging van 8 procent en dat vinden de vakbonden onvoldoende. Zij eisen een loonbod dat de inflatie – afgelopen jaar 10 procent en dit jaar 6 procent – compenseert.

Stakingen

Nadat de zuivelwerkgevers afgelopen week geen gehoor gaven aan het ultimatum gingen de vakbonden over tot acties. Op verschillende locaties legden werknemers het werk neer. Deze stakingen treffen vooral FrieslandCampina. Daar staken werknemers op de locaties Steenbergen, Meppel en Borculo.

Loonbod van 8 procent

Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) voert namens elf zuivelwerkgevers de onderhandelingen en noemt in een reactie de eisen van de vakbonden niet realistisch. Volgens de organisatie is het loonbod van 8 procent voldoende en wijst erop dat de lonen in de zuivelsector hoger dan gemiddeld zijn. “Met het loonbod van 8 procent meegenomen is het loon in de zuivelindustrie de afgelopen 15 jaar met 39,25 procent gestegen. Lonen in heel Nederland stegen in diezelfde periode veel minder, met gemiddeld 33,70  procent.”

Eisen vakbonden

De Vakbonden zijn het er niet mee eens en eisen meer. CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 10 procent en eist FNV 14,3 procent. NZO: “Dat zijn geen realistische percentages. Ook FNV zelf geeft aan haar eigen medewerkers aan dat dit soort eisen onhaalbaar zijn. De Nederlandse Bank waarschuwt bij monde van Klaas Knot dat nog hogere loonstijgingen extreme en negatieve effecten hebben op de economie. Ook de zuivelsector ziet bedrijfsresultaten teruglopen. Economische omstandigheden zijn onvoorspelbaar en onzeker.”

Teleurstelling over acties

De acties in de zuivelsector vindt NZO teleurstellend. “Acties schaden de sector en dat is onnodig nu er zo’n fors bod ligt, bij een cao die al bovengemiddeld is. Veel medewerkers zijn juist wel heel tevreden over dit eindbod. Dat zien we ook aan de actiebereidheid. Bij de eerste actiedagen was meer dan de helft van het personeel aan het werk. Leden van vakbond De Unie hebben al ingestemd met het eindbod.”

Bron: NZO

Altijd op de hoogte blijven?