Stakingen in de drankenindustrie en -groothandel

23 januari 2023 Redactie BeverageNL

Onenigheid over de nieuwe cao Drankindustrie en Groothandel in Dranken zorgde ervoor dat verschillende werknemers afgelopen week staakten. Vakbond FNV kondigt voor de komende tijd meer acties aan.

Onder de cao Drankindustrie en Groothandel in Dranken vallen tientallen handelshuizen en industriële bedrijven waar bijvoorbeeld drank in flesjes wordt gedaan. In totaal werken zo’n 20.000 mensen onder deze cao. De huidige cao liep 31 december af.

De werkgevers en de vakbonden kunnen het niet eens worden over de loonstijging. De werkgevers deden een eindbod met een loonsverhoging van 4 procent en 40 euro bruto per maand. Dat is onvoldoende volgens de vakbonden. FNV eist dat de lonen voortaan meestijgen met de inflatie en werknemers minimaal 14 euro per uur gaan verdienen. Ook CNV Vakmensen wees het eindbod af, maar vindt het nog te vroeg voor acties en blijft in overleg.

Dat geldt niet voor FNV. Dinsdag 17 januari was de eerste staking en kwamen zo’n 200 vakbondsleden samen in Utrecht. Vrijdag 20 januari volgde de tweede staking. En daar blijft het niet bij volgens FNV-bestuurder Jethro Warbroek. “De komende tijd zullen er meer acties volgen. Dat zullen 24- en 48-uurs stakingen zijn en mogelijk ook een landelijke actiedag.”

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?