Sodexo streeft naar plantaardig in bedrijfsrestaurants

21 mei 2024 Sodexo
Food & facilitair dienstverlener Sodexo streeft er naar dat minimaal 33 procent van de gerechten in bedrijfsrestaurants volledig plantaardig is in 2025. Het is een van de kortetermijndoelen van Sodexo die onderdeel uitmaken van het internationale doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn. 

Sodexo heeft zich gecommitteerd aan een NetZero doelstelling in 2040. Volgens Sodexo vraagt klimaatneutraal worden grote inspanningen op allerlei gebieden van het bedrijf en vooral op de klantlocaties waar ze actief zijn. Zo is 98 procent van de CO2 uitstoot van Sodexo (totaal 51,1k ton CO2e) in Nederland gekoppeld aan de activiteiten die daar plaatsvinden. De inkoop van voedingsmiddelen (23,2kt) en het energieverbruik van de Sodexo dienstverlening op de klantlocaties (19,0kt) hebben de hoogste CO2-uitstoot, aldus het bedrijf. 

Cunera Vlaar, ceo Sodexo Nederland, zegt: “We waren de route naar NetZero al ingeslagen, waardoor we in 2025 onze uitstoot al met 34 procent gereduceerd zullen hebben. Maar we gaan versnellen. We doen dit door te kiezen voor producten die van grond tot mond een lage uitstoot hebben, nieuwe plantaardige gerechten op de menukaart te zetten die passen bij de eiwittransmissie, het tegengaan van voedselverspilling en klanten begeleiden in het energiezuiniger maken én efficiënter gebruiken van hun kantoren. We werken intensief samen met onze klanten en andere stakeholders, want alleen samen gaan we deze doelstelling halen. Een goed voorbeeld is de campagne ‘Aardig Eten’ van WNF-NL die momenteel loopt in ruim honderd bedrijfsrestaurants bij onze klanten. Met deze samenwerking bereiden en serveren we lekkere én verantwoorde gerechten, die minder impact hebben op natuur en klimaatverandering.”

Voedselverspilling

Volgens Sodexo zijn er aanzienlijke slagen te maken met energiearme bereidingswijzen, stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energie en het vervangen van elektrische apparaten om energieverbruik in keukens te verminderen. Door het WasteWatch programma is met behulp van slimme weegschalen de voedselverspilling al met ruim dertig procent teruggedrongen. In 2025 wil Sodexo Nederland vijftig procent minder voedselverspilling realiseren. 

Altijd op de hoogte blijven?