Ron Andes geeft tips voor het beleggen in whisky

27 oktober 2020 Ron Andes
Links Bowmore bicentenaire en rechts Springbank 1972 (foto: Ron Andes)

Beleggen in whisky is hot. Het levert interessante rendementen en je kunt je verdiepen in een mooi authentiek product. More than Drinks! vroeg Ron Andes, de autoriteit op het gebied van taxaties van zeldzame flessen drank, naar tips en tricks.

Ron Andes, bekend als voorzitter van de SlijtersUnie, is in het dagelijks leven whiskytaxateur. Met zijn bedrijf Whiskytaxaties is hij sinds 2010 in Nederland de enige gecertificeerde Register Taxateur binnen dit vakgebied. Hij neemt ons mee in de wereld van waardebepalingen van zeldzame flessen.

Volgens Andes zijn beleggers vooral geïnteresseerd in zeldzame Schotse Single Malts. Voor de waardebepaling van zo’n fles moet niet alleen gelet worden op de distilleerderij, de bottelaar/handelshuis en het merk, maar naar leeftijd, alcoholgehalte, flesformaat, conditie en herkomst. Het zijn soms kleine verschillen die een fles uniek en kostbaar maken.

Distilleerderijen

glenlivet 1968 en Macallan 138

Links de Glenlivet 1968 en rechts de Macallan 1938 (foto: Ron Andes)

Er zijn momenteel nog 133 Schotse malt distilleerderijen operationeel. Een kleintje als Edradour produceert jaarlijks nog geen 300.000 liter, terwijl gigant The Glenlivet goed is voor 21 miljoen liter. Klein is overigens niet altijd beter, vooral de populariteit is van belang. Macallan, met een productiecapaciteit van 15 miljoen liter, staat bovenaan bij verzamelaars, maar dan gaat het wel om de specifieke bottelingen, waarvan de meest zeldzame onlangs voor 1,2 miljoen van eigenaar wisselde. Afgelopen vier decennia is een dertigtal distilleerderijen officieel gesloten. Whisky’s van deze ‘Silent Stills’ worden steeds zeldzamer, en hun waarde neemt jaarlijks toe.

Bottelaar en merk

Celebrated Brend JW en BRora

Links Celebration Blend JW en rechts Brora 1972 (foto: Ron Andes)

De distilleerderijen vulden in het verleden hun eigen product meestal niet zelf af. De meeste whisky werd door onafhankelijke handelshuizen (IB) gebotteld en op de markt gebracht. Vaten malt werden vooral ingekocht met als doel deze te versnijden, om hun eigen blended whisky zijn kenmerkende huisstijl te geven. Zo worden er in Johnnie Walker Red en in J&B Blended Scotch wel veertig verschillende malts gebruikt, die allen bijdragen aan het unieke karakter van zo’n merk. Gelukkig werden niet alle vaten versneden en werden sommige na vele jaren rijping alsnog als single malt op de markt gebracht met de distilleerderijnaam in een speciale editie of serie. Diageo bracht in 2019 een veertig jaar oude Brora op de markt, die nu minimaal 4.500 euro kost. Tussen de bottelingen en merken onderling bestaan enorme waardeverschillen. Daarom is het noodzakelijk om vakbladen te lezen en goed literatuuronderzoek te doen.

Leeftijd

Het moment van distillatie en botteling. Malt whisky wordt vaak met een leeftijdsaanduiding op de markt gebracht. Malt whisky van een productiejaar (vintage) is een stuk zeldzamer. Hierbij is tevens de afvuldatum van essentieel belang omdat er meerdere bottelingen kunnen bestaan, uiteenlopend van zomer/wintereditie tot soms wel veertig jaar leeftijdsverschil. 

Overige aandachtpunten

Beleggen whisky_Ron andes

Alcoholpercentages van 40 of 43% zijn gebruikelijker dan cask strength. Ook afwijkende inhoudsmaten en flesmodellen of karaffen die voor speciale eenmalige edities zijn gebruikt, zijn vaak waardevaster. Verder is de conditie van de fles enorm belangrijk. Is hij op de juiste wijze bewaard? Vooral bij oudere flessen met kurkafsluiting is wat niveauverlies normaal, hetgeen de waarde beïnvloedt. Dit wordt meestal in ‘shoulders’ uitgedrukt. Een fles met ‘high shoulder’ verliest ca. 25% in waarde. Bij ‘low shoulder’ is dat ca. 55% en bij een fles met ‘high body’ kan dit oplopen tot 90% waardevermindering. Let wel goed op. Een fles die 50 jaar geleden gebotteld is en met kurk is afgesloten en toch een niveau heeft ‘into the neck’, is best wel verdacht, net als oude flessen zonder sporen van aantasting op het glas of waarvan het etiket in ‘mint-condition’ is. Daarom last but not least de herkomst; was dit een anonieme internetspeler of een slijterij/whiskyspeciaalzaak.

 

Gouden tips

  • Bewaar een fles whisky altijd rechtop in een droge, donkere ruimte en bewaar de verpakking.
  • Whisky van gesloten distilleerderijen worden steeds zeldzamer. Brora (inmiddels weer operationeel onder de naam Clynelish), Glenugie, Glen Mhor, Port Ellen, en Rosebank (ook weer operationeel) zijn zeker het volgen altijd waard.
  • De populairste operationele distilleerderijen zijn: Macallan, Springbank, Ardbeg, Bowmore, Highland Park, Bruichladdich, Laphroaig, the Glenfiddich, Glenfarclas en Royal Lochnagar.
  • Originele ‘distillery bottlings’ (OB) brengen in de regel meer op dan independant bottlings (IB), tenzij dit unieke single casks zijn, want daarmee onderscheiden de IB’s zich juist weer.
  • Bottelingen van voor 2000 stijgen sneller in waarde dan de recentere bottelingen (va. 2016) omdat er steeds meer van op de markt verschijnen.
  • Over het algemeen stijgen flessen met meer dan 25 jaar rijping sneller en constanter in waarde. Echter, ouder hoeft niet perse duurder te zijn als de jongere editie zeldzamer is.
  • Laat je niet foppen. De term ‘Limited Edition’ voegt helemaal niets toe wanneer er 10.000 flessen van op de markt worden gebracht.
  • Vergelijk de productiecapaciteit van distilleerderijen. Caol Ila: 6,5 miljoen liter of Springbank: 750.000 en Longrow: 75.000 liter.
  • Onthoud altijd dat superkoopjes vaak te mooi zijn om waar te zijn.
  • Laat tijdig een officieel taxatierapport opmaken van de collectie. Zonder een vooraf opgestelde deskundigenverklaring vergoeden verzekeraars vaak niet meer dan de aankoopwaarde.

 

Over Ron Andes

Ron Andes is sinds 2004 Magister Vini, Nederlands hoogste professionele diploma in dranken. Daarnaast is hij gediplomeerd Register Taxateur -Makelaar in dranken en gecertificeerd door Hobéon. Erkend door de Federatie Taxateurs Makelaars en Veilinghouders en het Verenigd Register van Taxateurs. Al tien jaar de enige whiskytaxateur mét een kwaliteitswaarborg.

Altijd op de hoogte blijven?