Overschot Franse wijn omgezet in alcohol voor industrie

16 februari 2023 Redactie BeverageNL Pixabay

Frankrijk kampt met een overschot aan wijn vanwege de dalende consumptie in eigen land. Daarom komt het Franse ministerie van Landbouw met een steunpakket van 160 miljoen euro om het wijnoverschot om te zetten in alcohol voor de industrie. Maar om het probleem echt op te lossen moet de productie structureel omlaag.

In Frankrijk is er sprake van een generatiekloof. De jongere generatie drinkt veel minder wijn, dan de oudere. Waar de gemiddelde Fransman zeventig jaar geleden nog jaarlijks 130 liter wijn dronk is dat nu 40 liter. Dit geldt vooral voor rode wijn. Daarvan verkochten supermarkten afgelopen jaar 15 procent minder dan in 2021. De verkopen van witte wijn en rosé daalden met 3 à 4 procent.

Overschot rode wijn

Met name wijnboeren uit de Bordeauxstreek, die iets mindere kwaliteitswijnen maken, worden hierdoor getroffen. Van deze wijnen is de afgelopen jaren structureel te veel geproduceerd. Nu de vraag terugloopt en de groothandels deze niet meer opkopen komen deze boeren nu in de problemen. De vraag naar de duurdere grand cru’s en biologische wijnen blijft wel stabiel.

Steun overheid

De Franse overheid schiet de getroffen wijnboeren nu te hulp en trekt 160 miljoen euro uit om 2,5 miljoen hectoliter wijn om te zetten in alcohol voor de industrie. Deze wordt gebruikt voor toepassingen als biobrandstoffen en alcoholgel. Maar deze steun is niet voldoende volgens de Franse wijnsector. “Structureel moet 10 à 20 procent van het productiepotentieel verdwijnen om de markt weer in evenwicht te brengen”, zegt Stefaan Massart van Château Vilatte in de Bordeauxstreek in De Tijd.

Vermindering aantal hectare

Dit betekent dat er zo’n 15.000 hectare aan wijnstokken gerooid moet worden zodat wijnboeren er andere gewassen kunnen gaan verbouwen. Hiervoor is een vergoeding van 10.000 euro per hectare nodig. Daarnaast moet er ook een sociaal plan komen, want de sector vreest de komende tien jaar een verlies van 100.000 tot 150.000 banen.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?