Terugblik ProWein 2024

25 maart 2024 Messe Düsseldorf/ctilmann

 

Messe Düsseldorf opende op 11 en 12 maart 2024 de deuren voor de dertigste editie van ProWein. De organisatie blikt terug op de vakbeurs voor wijnprofessionals.

In totaal bezochten ongeveer 47.000 geregistreerde bezoekers uit 135 landen de drie dagen durende vakbeurs voor wijnen en gedistilleerd. De organisatie van ProWein 2024 spreekt van “een positieve sfeer in de beurshallen door topbeoordelingen van de bezoekers voor het aanbod van de vakbeurs en een sterk commitment aan Düsseldorf als wijnhoofdstad.”

Monika Reule, algemeen directeur van het Duitse Wijninstituut (DWI), merkt op: "De Duitse exposanten hebben een positieve balans van ProWein van dit jaar opgemaakt. Ze hebben met name geprofiteerd van de aanwezigheid van talrijke internationale vakbezoekers, die veel interesse toonden in de wijnen uit de Duitse regio's en erg enthousiast waren over de kwaliteiten van de nieuwe jaargang. Ook de hoge professionaliteit van de aanwezige vakmensen uit de hele wereld werd alom geprezen. Hiermee heeft ProWein wederom haar positie als belangrijkste wijnbeurs ter wereld weten te handhaven." 

Gedistilleerdsector

ProWein introduceerde deze editie ProSpirits: een volledige hal gewijd aan gedestilleerd. In de hal presenteerden 420 exposanten uit veertig landen hun producten. Van een start-up uit Berlijn tot marktleiders uit Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Korea, Mexico, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Trends in de gedistilleerdsector op ProWein 2024 waren onder meer brandewijn, wodka, likeuren, agavebrandewijn en KI-RTD-cocktails. In de hal vonden ook masterclasses, exposantenpresentaties en proeverijen plaats.

Duurzaamheid

ProWein besteedde ook aandacht aan het thema duurzaamheid. Een thema dat de wijn- en gedistilleerdbranche volop bezighoudt. De internationaal opererende verenigingen en initiatieven zoals Bioland, Demeter, Ecovin, Fair'n Green, Respekt Biodyn en Vignerons de Nature zetten zich in voor duurzaamheid op ProWein. Daarnaast waren biologische wijnproducenten onderdeel van de vakbeurs met 300 exposanten in het biowijnsegment.

Trends

Naast aandacht aan duurzaamheid benoemt de organisatie vier trendthema’s van ProWein 2024 : ‘Grote droogte in de wijngaard’, ‘Handmade by Robots – De opkomst van robotica in de wijngaard’, ‘PiWi Take Off’ en ‘Alternatieven voor de klassieke glazen fles’. De tentoonstelling Packaging & Design was gericht op die alternatieven voor de glazen fles. Andere trends die de organisatie benoemt waren een hal gewijd aan het no-and-low segment en een Champagne Lounge met vijftig traditionele huizen en 180 merken in het champagnesegment.

De volgende ProWein 2025 vindt plaats van 16 tot 18 maart in Düsseldorf.

Altijd op de hoogte blijven?