Organisatie ProWein 2023 kijkt terug op succesvolle editie

28 maart 2023 Messe Düsseldorf/ctillmann
Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann

Messe Düsseldorf stond van 19 tot en met 21 maart in het teken van Prowein. De organisatie kijkt terug op een succesvolle editie van deze vakbeurs voor wijn- en gedistilleerdprofessionals. Thema’s als duurzaamheid, alternatieve wijnverpakkingen en no-and-low-alcohol drukten dit jaar een stempel op beurs.

“ProWein heeft zich wederom als de internationale toonaangevende beurs voor de wijn- en gedistilleerdbranche gepresenteerd”, zegt Erhard Wienkamp, directeur van Messe Düsseldorf. “Om dit te bereiken is er, net als bij de producenten van de branche, een grote dosis passie nodig. We hebben opnieuw ons uiterste best gedaan, om niet alleen goed, maar beter te zijn.”

Exposanten van over de hele wereld

Volgens de organisatie was de gehele who-is-who van de branche aanwezig. 86 procent van de ongeveer 6.000 exposanten kwam van buiten Duitsland. Er waren afgevaardigden uit meer dan 60 landen. Zowel de marktleiders van de wereldwijde wijn- en gedistilleerdbranche, als im- en exporteurs, handelsondernemingen, predicaatwijnproducenten en coöperaties waren vertegenwoordigd. Italië was – traditiegetrouw – het grootste land op ProWein, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Internationaliteit

De hoge internationaliteit van het aanbod is kenmerkend voor ProWein en maakt de beurs interessant voor internationale inkopers uit de levensmiddelenhandel, de vakhandel en de horeca. Ondanks de staking van het openbaar vervoer in de regio, kwamen in totaal 49.000 vakbezoekers (2022: 38.000) uit de handel en de gastronomie naar Düsseldorf.

Niet alleen wijn

Ook bij de bezoekers was het internationale aandeel hoog: zij kwamen uit 141 landen (2022: 145 landen). Opvallend was dat Azië weer sterker vertegenwoordigd was. De focus van de interesse lag dit jaar niet alleen bij wijnen uit de toonaangevende wijnteeltgebieden; er was ook veel vraag naar thema’s als drank met no-or-low-alcohol of alternatieve verpakkingen. Pop-icoon Kylie Minogue lanceerde op ProWein haar nieuwe alcoholvrije rosé-sekt.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?