Nieuwe cao voor medewerkers cao Douwe Egberts

9 maart 2023 Redactie BeverageNL

De onenigheid over een nieuwe cao voor de medewerkers van Jacobs Douwe Egberts (JDE) is voorbij. Afgelopen dinsdag stemden vakbonden FNV en CNV Vakmensen in met het eindbod van de koffie- en theeproducent. Hiermee zijn nieuwe acties van de baan.

In eerste instantie konden de medewerkers en JDE het niet eens worden over een nieuwe cao. De werknemers eisten een loonsverhoging van 8 procent plus 100 euro, terwijl het eindbod van JDE op 6 procent bleef steken.

Acties

Daarna volgden er acties. Zowel in Utrecht als in Joure legden medewerkers twee dagen het werk neer. Om nieuwe acties, in de vorm van een 72-uursstaking te voorkomen, kwam JDE met een nieuw eindbod. JDE bood de medewerkers een loonstijging van 4,5 procent plus 115 euro. Dit komt er op neer dat iedereen tot en met schaal 7 er minimaal 8 procent bij krijgt. Daarnaast is er een verbeterde reiskostenvergoeding en worden de regels over vervroegd uittreden versoepeld.

Na overleg met de achterban gingen FNV en CNV Vakmensen op 7 maart akkoord met dit eindbod. “Twee succesvolle stakingsdagen en de dreiging van drie nieuwe dagen van actie hebben tot dit resultaat geleid”, zegt Jikkie Aalberts, bestuurder bij CNV Vakmensen tegen het AD. “Staken levert dus echt wat op.”

Jacobs Douwe Egberts (JDE)

Jacobs Douwe Egberts is een Nederlands bedrijf in koffie en thee en verkoopt bekende merken als Douwe Egberts, L'Or, Senseo en Pickwick. Sinds 2019 ging het bedrijf samen met Peet's Coffee en is de officiële naam JDE Peets. In Nederland heeft het bedrijf locaties in Joure en Utrecht. Hier werken zo’n 1.800 mensen, die onder de cao’s Coffee & Tea en Diensten vallen.

Altijd op de hoogte blijven?