Nieuwe Brand Brouwerij voor speciaal bieren

30 mei 2023 Redactie BeverageNL Brand Brouwerij

 

Brand Brouwerij opende 25 mei 2023 een nieuw brouwhuis voor speciaalbieren. Om dit moment te vieren komt de bierbrouwer uit Wijlre twee speciaalbieren. Daarnaast voert Brand verschillende wijzigingen in de organisatie door.

Het nieuwe Brand brouwhuis draait voor driekwart op hernieuwbare energie waaronder stroom dat wordt opgewekt door het historische waterrad - beter bekend als De Molen van Otten - in Wijlre. Het doel van de brouwer is om uiterlijk in 2030 volledig op groene energie.

Minder personeel

Samen met het nieuwe brouwhuis komen er ook veranderingen in de organisatie van Brand Bierbrouwerij. In de brouwerij op het bestaande terrein in Wijlre werken straks nog twintig mensen waarvan vier brouwers. “Dat betekent dat niet iedereen die nu nog in Wijlre werkt kan blijven”, aldus de bierbrouwer, die dit eind september liet weten aan het personeel. “Afgelopen maanden is veel tijd en energie gestoken in de begeleiding van werk naar werk voor onze mensen.” Meer dan de helft heeft inmiddels een nieuwe baan.

Stoppen verpakkingslijn en herinrichting bedrijfsterrein

Daarnaast stopt half juli de huidige verpakkingslijn. De bestaande brouwactiviteiten gaan door, maar de grote volumes worden vanaf dat moment op andere locaties in het brouwerijnetwerk afgevuld. Brand verwacht dat de huidige brouwactiviteiten in november stoppen. Ondertussen werkt de brouwer in overleg met de gemeente, provincie en bewonerscollectieven aan de herinrichting van het huidige brouwerijterrein. “Er zijn ideeën te over. Het doel is dat de Brand Brouwerij in Wijlre een plek wordt waar je als bierliefhebber en inwoner graag wil zijn.”

Twee nieuwe bieren

Brand start het nieuwe hoofdstuk van de brouwerij met twee nieuwe bieren. Allereerst Brand Imperator, wat de brouwer vlak na de tweede wereldoorlog introduceerde als een eerbetoon aan de bevrijders. Het tweede is nieuw en is gecreëerd door brouwmeester Nils Reichhardt. Het wordt speciaal gebrouwen voor het oer-Limburgse muziekfestival Pinkpop dat 16 juni voor de 52e keer plaatsvindt. Het is een frisse en moderne New England IPA, oftewel een NEIPA. Een aromatisch, fruitig en troebel bier.

De brouwerij gaat zich toeleggen op het brouwen van speciaalbieren. “Bieren die we eerder niet konden brouwen omdat de juiste schaalgrootte er niet was en nu wel is”, besluit de brouwer.

Altijd op de hoogte blijven?