Nieuwe benoemingen en vereenvoudiging managementstructuur FrieslandCampina

23 juni 2023 Redactie Food FrieslandCampina

Tijdens de ledenraadbijeenkomst van FrieslandCampina benoemde de ledenraad nieuwe leden in het bestuur en raad van commissarissen. Daarnaast kondigde het bestuur van de zuivelcoöperatie een toekomstige vereenvoudiging van de management topstructuur aan, die wordt gekenmerkt door minder lagen.

Vanaf 12 december 2023 bestaat het coöperatiebestuur uit acht leden. De raad van commissarissen zal met ingang van diezelfde datum bestaan uit vier coöperatiebestuursleden, een lid van de coöperatie die geen bestuurslid is en vier externe commissarissen.

“Voor een gezonde bestuursstructuur en effectieve besluitvorming is het cruciaal dat zowel coöperatiebestuur als raad van commissarissen bestaan uit personen met verschillende achtergronden, kwaliteiten en competenties” zegt Sybren Attema, voorzitter van het bestuur van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. en voorzitter van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. “Bovendien is continuïteit voor onze achterban ontzettend belangrijk. Daarom ben ik blij met de (her)benoemingen van Elze Jellema, Trienke Elshof-Witteveen, Petri Hofsté en Sandra Berendsen in hun bestuurs- en toezichtrollen. Ik ben ervan overtuigd dat zij met hun kennis, ervaring en enthousiasme de coöperatie en onderneming naar een hoger niveau zullen tillen.”

Benoemde bestuurders en commissarissen

Elze Jellema wordt herbenoemd in de raad van commissarissen en het coöperatiebestuur. Zij is vicevoorzitter coöperatiebestuur en lid van de raad van commissarissen. Zij is melkveehoudster en was tot en met 2018 lid van de ledenraad van FrieslandCampina voor district Zuidwest-Friesland. Zij heeft een melkveebedrijf in Smallebrugge in Zuidwest-Friesland.

Trienke Elshof-Witteveen wordt benoemd in het coöperatiebestuur. Ze is melkveehoudster en afgestudeerd MBA Food en Finance aan Nyenrode University. Vanaf 1990 bekleedde ze verschillende bestuurlijke functies in de agrarische sector, waaronder van 2008 tot en met 2013 in de ledenraad van FrieslandCampina. In haar rol als voorzitter van het bestuur van regio Noord van LTO Noord maakt Elshof-Witteveen tevens deel uit van het algemeen bestuur van LTO Noord. Om belangenverstrengeling te voorkomen, zal ze deze laatste functie per 12 december van dit jaar neerleggen. Haar functie als voorzitter van het bestuur van regio Noord van LTO Noord zal ze in goed overleg geleidelijk overdragen.

Sandra Berendsen wordt benoemd in de raad van commissarissen. Zij is melkveehoudster en lid van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Ze is op dit moment vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Alfa Accountants. Van 2014 tot 2022 was zij lid van het coöperatiebestuur en de raad van commissarissen van FrieslandCampina. Zij was enige tijd vicevoorzitter en plaatsvervangend voorzitter. In het verleden was Sandra Berendsen ook vicevoorzitter van de raad van commissarissen van ForFarmers N.V. Daarnaast is zij actief als bestuurder bij diverse netwerk- en brancheorganisaties. Aangezien Berendsen al twee termijnen in de raad van commissarissen heeft vervuld, is ze benoemd voor een derde termijn van maximaal twee jaar, waarna ze nogmaals herbenoembaar is voor een vierde termijn van maximaal twee jaar.

Petri Hofsté wordt benoemd tot lid raad van commissarissen. Naast commissaris bij Rabobank Nederland, Achmea B.V. en Pon Holding B.V., is zij ook voorzitter van het bestuur van Stichting Nyenrode en van Vereniging Hendrick de Keyser, alsmede lid van de Raad van Advies SER Topvrouwen. Met haar financiële kennis en bestuurlijke ervaring zet zij zich in als ambassadeur voor meer diversiteit in het management van Nederlandse bedrijfsleven. Vanaf heden zal Hofsté starten met een inwerkprogramma binnen FrieslandCampina.

Vereenvoudiging management topstructuur

In goed overleg tussen Roel van Neerbos, de raad van commissarissen en CEO Jan Derck van Karnebeek is overeengekomen dat Roel van Neerbos per 1 november 2023 zal terugtreden als lid van de executive board van FrieslandCampina en als President van de business group Food & Beverage. Reden voor het terugtreden van Van Neerbos is de voorgenomen toekomstige vereenvoudiging van de management topstructuur van de onderneming met minder lagen, waardoor de rol van President Food & Beverage zal komen te vervallen. Er zal dan ook geen opvolger voor Van Neerbos worden benoemd. Roel van Neerbos blijft tot en met 31 oktober 2023 zijn huidige rol vervullen en het Food & Beverage-management team aansturen. Tot die tijd zal Van Neerbos ook zijn toezichthoudende posities bij verschillende werkmaatschappijen van FrieslandCampina, te weten Nigeria, Pakistan, Indonesië, Filipijnen en Vietnam, blijven bekleden.

Attema: “In de tijd dat ik met Roel heb samengewerkt, heb ik hem leren kennen als een zeer ervaren, strategische merkenbouwer met een uitstekend oog voor consumentenbehoeften, innovatie en commercie, maar bovenal als een echt mensen-mens met veel aandacht voor goede relaties. Roel heeft de business group Food & Beverage getransformeerd naar een simpelere, gefocuste en gestandaardiseerde business. De landen-, merken- en de productie-footprints werden onder leiding van Roel vereenvoudigd en hij heeft de business group op effectieve wijze door de corona- en inflatiejaren heen gemanoeuvreerd. We zijn hem daarvoor en voor zijn vele andere bijdragen aan de onderneming veel dank verschuldigd.”

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?