Nederlandse wijnboeren profiteren van warme zomer met oogstrecord

21 maart 2023 Redactie BeverageNL
Foto: Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP)

2022 was een goed jaar voor de Nederlandse wijnboeren. Volgens de cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) produceerden de wijnboeren 9.837 hectoliter wijn. Dat is zo’n dertig procent meer dan een jaar eerder.

Het vorige oogstrecord dateert uit 2018, toen na een bijzonder warme zomer er 9.500 hectoliter wijn is gemaakt. In 2021 viel de oogst lager uit door regen en lage temperaturen, maar afgelopen seizoen was het weer gunstiger. De zon scheen volop, de temperaturen lagen hoog en van de extreme droogte hadden de wijnstokken relatief weinig last. Tijdens de oogst lieten de meeste wijnboeren al doorschemeren dat de opbrengst veelbelovend was. Dankzij het goede weer waren de druiven van topkwaliteit en ook de kwantiteit blijkt nu dus van recordhoogte te zijn.

Wijnproductie

De gemiddelde wijnproductie van 2017 tot en met 2022 ligt op 8.003 hectoliter. Alleen in 2018 en afgelopen jaar lag de wijnproductie hoger. In 2018 werd er namelijk 9.500 hectoliter wijn gemaakt, vorig jaar was dat dus nog eens 300 hectoliter meer. De opbrengst is daarmee goed voor zo’n 1.311.660 wijnflessen van normaal formaat (0,75 cl). Het wijngaardareaal bleef gelijk met 275 hectare gelijk, waarmee er gemiddeld bijna 36 hectoliter per hectare is geoogst.

Groot aandeel witte wijn

De RVO deelt naast de totale productiecijfers jaarlijks ook de opbrengsten per categorie. Deze categorieën zijn opgedeeld in witte wijn en rosé/rode wijn. Vanwege het relatief koele klimaat produceren de meeste wijnboeren in Nederland nog steeds witte (mousserende) wijnen. Ook in 2022 was dit geval: zo’n 73% van de productie betreft witte wijnen. Het aandeel rosé en rode wijnen was 27%.

Kwaliteitsclassificaties

Verder maakt de RVO een onderverdeling van de verschillende kwaliteitsclassificaties: wijnen met een Beschermde Oorsprongbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en overige wijnen. Uit de cijfers van 2022 blijkt dat er binnen al deze soorten meer wijn is geproduceerd. In verhouding nam het aantal wijnen met een BGA-keurmerk iets af terwijl de aantallen in de andere categorieën groeiden.

Eerdere wijnjaren

Kijkend naar de recordcijfers in 2018 en 2022 concludeert de VNWP dat – zoals verwacht – warme en droge zomers positief zijn voor de wijnbouw in Nederland. Door nat en koud weer zoals in 2021 hebben de druiven moeite om goed rijp te worden en is de kans op schimmels groot. De opbrengst ligt daardoor vaak lager. Dat is ook terug te zien in de productiecijfers van eerdere jaren. Extreme zonnestraling is overigens ook een gevaar voor druiven. Zo ging in 2019 een deel van de opbrengst verloren door zonnebrand en bleef de oogst toen steken op 7.841 hectoliter.

Bottelen

De komende weken worden naar verwachting de eerste Nederlandse witte wijnen uit 2022 gebotteld en gereleased. Daarna zullen ook de eerste rosés volgen. De meeste rode wijnen ondergaan een langere (hout)rijping en gaan later dit jaar in de verkoop.

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?