Meer Nederlanders recyclen drankblikjes onderweg

30 mei 2023 Redactie BeverageNL Pexels

Volgens Every Can Counts recyclet twee op de vijf Nederlanders drankblikjes als ze niet thuis zijn. Een toename ten opzichte van vorig jaar, toen 23 procent van de Nederlanders dit deed. Maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. De jaarlijkse internationale campagne ‘International Reycling Tour’ moet helpen bij de bewustwording.

In mei liet Every Can Counts online marktonderzoekstool Factsnapp onderzoek doen naar het recyclegedrag van 500 Nederlands op het gebied van drankblikjes. Hieruit blijkt dat consumenten vaak buitenshuis drankjes uit blik nuttigen, maar het lastig vinden om deze ter plekke te recyclen. Vooral bij festivals en grote evenementen (36 procent), maar ook in openbare ruimtes zoals een park en op straat (35 procent) zijn er nog te weinig inleverpunten. Ruim 60 procent van de Nederlanders wil daarom dat er buiten de deur meer plekken komen voor het recyclen en inleveren van drankblikjes.

Stap in de goede richting

“Met de introductie van het statiegeld op drankblikjes is een stap in de goede richting gezet”, zegt David Van Heuverswyn, directeur van Every Can Counts Europe, “maar als het gaat om blikjes die onderweg, op openbare plaatsen, tijdens festivals en sportevenementen worden gebruikt kunnen we echt nog het verschil maken. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Ruim de helft van de Nederlanders gaf aan weleens een drankblikje achter te laten op de plek waar ze het consumeren. Deze bevindingen zijn een belangrijk signaal dat er nog werk aan de winkel is op het gebied van bewustwording en gedragsverandering. Maar ook dat er meer goede recycling- en inzameloplossingen voor buitenshuis moeten komen.”

Eindeloos recyclebaar

Aluminium blik is een van de meest populaire verpakkingsmaterialen voor drankjes ter wereld en dat is niet voor niets. Aluminium drankblikjes hebben veel duurzame eigenschappen. Uit het onderzoek van ECC (2023) blijkt dat een groot deel van de Nederlanders nog niet bewust is van de duurzaamheid van aluminium blikjes. Slechts 15 procent van de Nederlanders verkoos aluminium blik boven plastic, glas en karton als het aankomt op duurzame verpakkingsmateriaal.

International Recycling Tour

Om Nederlanders bewuster te maken van en te inspireren tot het recyclen van gebruikte drankblikjes buitenshuis en on-the-go, organiseert ECC voor het derde jaar op rij een recycling- ‘awareness’- programma ‘International Recycling Tour’. Deze bewustwordingscampagne vindt tegelijkertijd plaats op achttien verschillende plekken in zestien verschillende landen: België, Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Montenegro, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Door middel van ludieke acties en activiteiten wordt de boodschap rondom drankblikjes onder de aandacht gebracht.

Aftrap

Op zaterdag 3 juni trapt Every Can Counts in Nederland de International Recycling Tour 2023 af tijdens Pride Utrecht. Een team van ambassadeurs en influencers helpt bezoekers om de gebruikte aluminium drankblikjes te recyclen en hen bewust maken van het ‘on-the-go’ recyclen en het statiegeldsysteem. Heuverswyn: “Pride Utrecht is een vrolijke, kleurrijke dag. Juist tijdens dit soort dagen willen wij mensen bewust maken en helpen om hun drankblikjes te recyclen. Het ‘on-the-go’ recyclen is een kwestie van gewoonte en Pride Utrecht is de ideale gelegenheid om deze gewoonte op een feestelijke manier te starten!”

Every Can Counts

Every Can Counts is een non-profit organisatie, opgericht in 2009 in het Verenigd Koninkrijk om het recyclen van drankblikjes in heel Europa te promoten. ECC is aanwezig in zestien verschillende landen: België, Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Montenegro, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. 

Altijd op de hoogte blijven?