Laagste wijnoogst sinds 1961
Het ziet er naar uit dat 2023 geen goed wijn jaar wordt. Vanwege de matige oogsten verwacht de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) dat de opbrengst zo’n 7 procent lager ligt dan in 2022.
De totale wereldwijde wijnproductie komt volgens OIV op zo’n 242-246 miljoen hectoliter te liggen. Dat betekent de laagste wijnoogst sinds 1961, toen de opbrengst 214 miljoen hectoliter was. De oorzaken zijn de gestaag teruglopende oogsten op het zuidelijk halfrond en het extreme weer in klassieke wijnlanden als Spanje, Italië en Griekenland. Zo daalt de Italiaanse oogst waarschijnlijk tot 44 miljoen hectoliter (-12 procent), wat betekent dat Frankrijk weer het grootste wijnland is.
Kleinere wijnlanden en Verenigde Staten
Naar er is ook goed nieuws. Kleinere Europese wijnlanden als Duitsland, Portugal en Roemenië lijken een betere wijnoogst te hebben. Ook de Amerikanen hebben een betere oogst. OIV spreekt van een stijging van 12 procent. In het belangrijkste wijngebied Californië had in 2012 minder last van hitte en harde regen.
Meer evenwicht in de markt
De afgelopen jaren daalde de consumptie van wijn en kampen veel wijnboeren met overschotten. OIV hoop dat de tegenvallende opbrengst van 2023 de wijnmarkt weer meer in evenwicht kan brengen.
Bron: NOS