De Nederlander heeft na het paasweekend gemiddeld 47 paaseitjes achter de kiezen. Dit staat gelijk aan een totaal van ruim 7,5 miljoen kilo cacao. Daar zijn ruwweg 3 miljoen cacaobonen voor nodig. De cacaobonen zijn bekleed met wit vruchtvlees. Kumasi Drinks maakt van dat restproduct een nieuwe frisdrank. Cacaoboeren kunnen daardoor extra verdienen aan hun oogst.
Veel boeren in Ghana leven ver onder de armoedegrens. Ze zijn afhankelijk van de verkoop van cacaobonen, maar kunnen hier niet fatsoenlijk mee rondkomen. Lars Gierveld deed hierover verslag in de documentaire ‘Mede Mogelijk Gemaakt’ (RTL/Videoland). Tijdens het filmen ontdekte hij het fruitsap uit de cacaovrucht. De smaak deed hem denken aan een mix van lychee, mango en witte peer. Kumasi Drinks is vernoemd naar de hoofdstad van de Ghanese Ashanti-regio.
Van documentairemaker naar sapjesmaker
Samen met lokale boeren en partners ontwikkelde Lars frisdranken van dit fruitsap. In de documentair is deze hobbelige opstart te zien. Het initiatief kwam lastig van de grond, omdat hij niets wist van sap maken en produceren. Een jaar na de eerste bevindingen in 2021 voldeed de frisdrank aan de voedselveiligheid voorwaarden en kwamen de drankjes ‘Kumasi Sappi’ (zonder koolzuur) en ‘Kumasi Gassi’ (met koolzuur) in Nederlandse supermarkten en horecagelegenheden te liggen.
Kumasi Drinks werkt inmiddels samen met 250 cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust, die door de verkoop een extra inkomen van 20% tot 30% per kilo cacao verdienen.