Kritiek op Heineken vanwege activiteiten in Rusland

23 februari 2023 Redactie BeverageNL

Bierbrouwer Heineken kreeg de afgelopen week een storm van kritiek over zich heen. Volgens Follow the Money is het bedrijf nog steeds actief in Rusland, terwijl de bierbrouwer vorig jaar meldde te stoppen met de verkoop van Heineken in dit land. Op de website reageert Heineken op alle berichtgeving. “Er vindt geen gelduitwisseling plaats tussen Heineken en de Russische tak.”

Na de inval in de Oekraïne kondigde Heineken aan dat de bierbrouwer zich terug zou trekken uit Rusland. “We concluderen dat onze activiteiten in Rusland niet langer duurzaam en levensvatbaar zijn in de huidige situatie. Daarom hebben we besloten het land te verlaten”, aldus Heineken. De bierbrouwer gaf aan dat ze de Russische activiteiten op een “ordentelijke manier en volgens de internationale wet” gingen overdragen aan een nieuwe eigenaar. 

Kritiek

Andere brouwers en frisdrankproducenten zoals Coca-Cola, Pepsico en Guinness, trokken zich terug uit Rusland. Heineken haalde wel het Heineken-bier uit de Russische markt, maar andere merken zoals Amstel bleven. Volgens Follow the Money lanceerde Heineken afgelopen jaar in Rusland 61 nieuwe producten en verkocht 720.000 hectoliter extra bier en frisdrank. “Heineken is wel heel opportunistisch in dat gat gedoken”, aldus journalist Olivier van Beemen van het onderzoeksplatform.

Dat Heineken nog steeds actief op de markt is zorgde voor veel kritiek. Onder andere van Sigrid Kaag, de minister van Financiën. “Ik was heel verbaasd. Ik denk dat ze een goede verklaring moeten hebben. Als een bedrijf zegt 'we trekken ons terug' en je leest een ander verhaal dan willen we weten hoe dat kan.”

Uitleg Heineken

Op de website geeft Heineken tekst en uitleg. De bierbrouwer noemt het nieuws “niet waar en misleidend”. Het bedrijf werkt hard om de Russische tak over te dragen aan een levensvatbare koper wat onder de huidige omstandigheden erg lastig is. Ondertussen probeert het Russische personeel de onderneming draaiende te houden. Deze verkoop betekent een verlies van ongeveer 300 miljoen euro voor Heineken.

Heineken meldt dat het Heineken-merk uit Rusland is verdwenen om nationalisatie te voorkomen. “Het bedrijf is afgeschermd en ze financieren zelf alle operationele kosten. Laten we duidelijk zijn: Er vindt geen gelduitwisseling plaats tussen Heineken en de Russische tak. Ook ontvangen we geen dividenden, bedrijfsvergoedingen of royalty’s.”

Altijd op de hoogte blijven?