Koolhydraatarm brood van restproduct bierbrouwers

19 augustus 2024 Redactie Food MaGie Creations
PRODUCT | Brouwgraan, een restproduct van bierbrouwerijen, verwerken in brood? Een samenwerking tussen MaGie Creations en Bakkerij Schuld maakte het mogelijk. Het resultaat: een koolhydraatarm brood met extra vezel en eiwit. 

Nederland produceert op jaarbasis 560 miljoen kilo brouwgraan, een reststroom van bierbrouwerijen, dat nu wordt afgewaardeerd tot veevoer, biomassa of wordt weggegooid. MaGie Creations verwerkt brouwgraan tot ingrediënten met een lage ecologische voetafdruk die geschikt zijn voor verwerking in producten als brood, banket en hybride vlees. Samen met Bakkerij Schuld ontwikkelde het bedrijf een koolhydraatarm brood op basis van brouwgraan. Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld het brood in al haar filialen.

Effect op de smaak

Hoe ontstond het idee om een koolhydraatarm brood te maken? “Omdat brouwgraan, het woord zegt het al, bestaat uit graan is de connectie met brood snel gelegd. Toepassing van brouwgraan ingrediënten in brood levert een verrassend lekkere smaak op, terwijl het de nutritionele waarde van brood ook nog eens verbetert. De samenstelling van brouwgraan, hoog in vezel, hoog in eiwit, laag in koolhydraten, maakt het zeer geschikt voor toepassing in een koolhydraatarm brood. Dit hebben we samen met Bakkerij Schuld ontwikkeld”, aldus Madeleine Gielens, oprichter en directeur van MaGie Creations.

Jan-Aart Schuld, eigenaar van Bakkerij Schuld: “Goed brood is het resultaat van goede ingrediënten. Mede daarom vermalen we zelf tarwe die we verwerken in ons brood. Daarnaast werken we al jaren aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van onze bakkerij. Het omarmen van brouwgraan sluit hier naadloos op aan.”

Het brouwgraan heeft effect op het smaakprofiel van het koolhydraatarme brood. Michael Driessen, bakker bij Bakkerij Schuld: “Brouwgraan levert een rechtstreekse bijdrage aan het verlagen van het aantal koolhydraten in brood. Terwijl het tegelijkertijd extra vezels en eiwit toevoegt. Dat het bovendien het smaakprofiel van het brood verbetert was voor ons de kers op de spreekwoordelijke taart.”

Samenwerking

“Ongeveer een half jaar geleden ontmoetten wij elkaar voor het eerst”, vertelt Gielens over de samenwerking. “En er was gelijk een vruchtbare bodem voor samenwerking. Allereerst heeft Bakkerij Schuld net als wij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarnaast paste ons ingrediënt heel goed bij hun doel om een nieuw, lekker koolhydraatarm brood te ontwikkelen. We zijn toen meteen gestart met producttests – wat nu geleid heeft tot deze introductie.”

Verspilling verminderen

Gielens draagt de introductie van het koolhydraatarme brood een warm hart toe: “Dit koolhydraatarme brood laat zien dat brouwgraan geschikt is voor de ontwikkeling van producten die scoren op gezondheid én duurzaamheid. Door brouwgraan te verwerken tot ingrediënten verminderen we voedselverspilling, waardoor er minder landbouwgrond en zoet water nodig is om ons eten te produceren. Bovendien verlaagt het ook de CO2 uitstoot van voedselproductie.”

Is het brood straks ook op andere plekken te koop? “De introductie verloopt via Bakkerij Schuld in eerste instantie. Maar Bakkerij Schuld verkoopt ook producten via andere kanalen dan alleen de eigen winkels. Dus een uitbreiding buiten de eigen filialen behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Bron: MaGie Creations

Altijd op de hoogte blijven?